▲ TOP

Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι.

Istikbal Blog Blog Blog Διακόσμηση: Συνδυασμός ύφους και στυλ, ή μονοθεματική προσέγγιση;

Διακόσμηση: Συνδυασμός ύφους και στυλ, ή μονοθεματική προσέγγιση;

Istikbal Blog

Το στυλ στη διακόσμηση ενός χώρου αποτελεί -ή έστω, θα πρέπει να αποτελεί- την προσωπική σφραγίδα και την έκφραση του ανθρώπου που δείχνει πως πραγματικά ζει μέσα στον χώρο του και τον απολαμβάνει μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια, την κάθε στιγμή. Και αυτό δεν είναι μόνο θέμα απλής αισθητικής. Στην ουσία του είναι ζήτημα ψυχολογίας, καθώς ο ευχάριστος και προσωπικά διαμορφωμένος χώρος επιδρά ευεργετικά τόσο στη διάθεση, όσο και γενικότερα στην καθημερινότητα του “χρήστη” του. Πώς όμως θα μπορούσαμε να διαλέξουμε το σωστό στυλ για τη τέλεια διακόσμηση του κάθε χώρου μας;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μία μαγική συνταγή που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση. Κι αυτό είναι το μόνο σίγουρο, καθώς όχι μόνο κάθε χώρος έχεις τις δικές του διαρρυθμιστικές ανάγκες και απαιτήσεις, αλλά πόσο μάλλον και ο κάθε άνθρωπος έχει μια εντελώς διαφορετική αντίληψη στο τί θεωρεί υποκειμενικά ωραίο, απολαυστικό, κατάλληλο για να περνάει τις ώρες της μέρας του μέσα σε αυτό το σκηνικό και να το θεωρεί αποκλειστικά δικό του, συμβατό με τη δική του προσωπική έκφραση.

Ας βάλουμε κι έναν ακόμη παράγοντα στο “παιχνίδι” της επιλογής διακόσμησης. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παραμένουν σταθεροί σε μία επιλογή. Το γούστο αλλάζει ανάλογα με τη διάθεση, η επιλογή του κατάλληλου αισθητικού μέσου μεταβάλλεται κι αυτή μαζί με πολλούς εξωτερικούς παράγοντες, κι έτσι κανείς δεν θα μπορούσε να πετύχει το τέλειο αποτέλεσμα με μία και μόνη επιλογή. Γι’ αυτό τον λόγο, τον τελευταίο καιρό έχει επικρατήσει μία τάση, η οποία υπαγορεύει τον συνδυασμό διαφορετικών στυλ για τη διακόσμηση ενός χώρου, με ανάμειξη ειδών, τεχνοτροπιών, χρωμάτων, επίπλων… Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως οι συνδυασμοί πολλές φορές είναι ασύγκριτα πιο ευχάριστοι από το να βλέπει κάποιος μια τυποποιημένη ομοιογένεια.

Και πράγματι, είναι μια δημιουργικότατη πρόκληση να μπορεί κάποιος να συνδυάσει διαφορετικούς τρόπους έκφρασης αισθητικής ταυτότητας, ή πιο απλά, να μπορεί να απολαύσει τον χώρο του μέσα από διαφορετικά στυλ. Ο συνδυασμός επίπλων διαφορετικών περιόδων και εποχών, ίσως ακόμη και με την επιλογή διαφορετικών χρωμάτων στο παρασκήνιό τους, είναι ένας τολμηρός, αλλά σίγουρος τρόπος για τη δημιουργία ποικιλίας και τη διασκέδαση της εστίασης από τη μονοτονία. Αυτό συμβαίνει γιατί σύνολα της ίδιας γραμμής και τάσης είναι πολύ εύκολο να κουράσουν το μάτι. Και αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με την ποιότητα ή την επιλογή τους, αλλά με την ομοιογένεια.

Ο συνδυασμός όμως διαφορετικών στυλ θα μπορούσε να κρύβει αρκετούς κινδύνους για τη συνολική αισθητική του τελικού αποτελέσματος. Για να πετύχουμε όμως το καλύτερο και πλέον ασφαλές αποτέλεσμα, καλό θα ήταν να δούμε κάποια σημεία που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε και κάποια άλλα, τα οποία μάλλον είναι απαγορευτικά, και καλό θα ήταν να μη συμπεριληφθούν στην τελική σύνθεση των διαφορετικών στυλ.

Τα Ναι στο διαφορετικό στυλ διακόσμησης

Ομογενοποιημένο background

Προφανώς και η πιο ασφαλής λύση για να συνδυάσουμε διαφορετικά στυλ είναι να τα ενώσουμε μέσα από ένα ουδέτερο και συμβατό προς όλα φόντο. Έτσι μπορούμε να αιτιολογήσουμε αισθητικά τη σύνδεση των επιλογών μας μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε την πολύτιμη ισορροπία που απαιτείται.

Αποκλειστικά χρώματα

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, μπορούμε να δεσμεύσουμε κάθε στυλ με μία συγκεκριμένη χρωματική παλέτα. Για παράδειγμα, αν επιλέξουμε έναν ασφαλή συνδυασμό κλασσικής γραμμής επίπλων μαζί με μοντέρνα κομμάτια, τότε τα πρώτα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τις κλασσικές αποχρώσεις του καφέ και τα μοντέρνα μια φωτεινότερη ίσως παλέτα χρωμάτων.

Στυλ και υλικό

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες απόψεις είναι να παίξει κάποιος με τα υλικά των επίπλων και της διακόσμησης. Η υφή είναι εκείνη που μπορεί, χωρίς υπερβολικές απαιτήσεις, να δημιουργήσει μία έντονη ποικιλομορφία στην αισθητική. Το μέταλλο και το ξύλο ακόμη και στην αρχική τους χρωματική υφή αποτελούν ένα ταιριαστό ζευγάρι στην αισθητική με έντονες αντιθέσεις. Τολμήστε να προσθέσετε ξύλο σε καφέ αποχρώσεις, σε ένα industrial στυλ διακόσμησης. Τα αποτελέσματα μάλλον θα σας εκπλήξουν.

Διακόσμηση σε κλασσικό και μοντέρνο

Ναι, σαφώς και είναι πολύ γενικό, αλλά δεν χρειάζεστε το συγκεκριμένο σε αυτή την κατηγορία. Επιλέξτε δυο εποχές και τολμήστε να τις παντρέψετε μέσα από τη σύνδεσή τους με κάποια από τα δευτερεύοντα στοιχεία στη διακόσμηση. Δώστε τους τον αποκλειστικό χώρο και σε σημεία ανάμειξης. Επιλέξτε αποκλειστικά χρώματα ή υλικά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σταθούν το ένα δίπλα στο άλλο. Βρείτε τον δικό σας.

Τα Όχι στο διαφορετικό στυλ διακόσμησης

Πολυχρωμία

Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος, επιλέγοντας διαφορετικά στυλ στη διακόσμηση, να προσθέσουμε υπερβολικά πολλά χρώματα. Αυτό όχι μόνο δεν θα τονίσει τη διαφορετικότητα, αλλά θα κουράσει απίστευτα το μάτι. Δεν είναι εύκολο να υποστηρίξει κάποιος ένα μεγάλο πλήθος χρωμάτων στον ίδιο χώρο, κι έτσι καλό θα ήταν να τα αποφύγουμε και να προτιμήσουμε τα συμπληρωματικά.

Μεγάλος αριθμός επίπλων

Προσπαθώντας να εξυπηρετήσουμε, ή να υποστηρίξουμε τα διαφορετικά στυλ στη διακόσμηση, είναι πολύ πιθανό να υποπέσουμε στο σφάλμα της προσθήκης υπεράριθμων επίπλων. Αυτό, το μόνο που θα μπορούσε να μας προσφέρει είναι την αίσθηση της ακαταστασίας στον χώρο. Καλό θα ήταν να επιλέξουμε λίγα και καλά έπιπλα. Μοναδικά κομμάτια με ξεκάθαρη και χαρακτηριστική γραμμή.

Αλλά ας προσπαθήσουμε να βγάλουμε έναν τελικό κανόνα. Είναι υπέροχο να συνδυάζουμε διαφορετικά στυλ, με την όση απαιτούμενη προσοχή, αλλά θα πρέπει να έχουμε πάντα ένα κυρίαρχο. Μία γραμμή στη διακόσμηση που θα διέπει το σύνολο. Ίσως κάτι παραπάνω από το 75% του χώρου θα πρέπει να είναι συμμορφωμένο σε αυτή. Τραβήξτε τη δική σας αισθητική γραμμή στη διακόσμηση και τολμήστε τους δικούς σας συνδυασμούς πρωτοτυπίας, σύμφωνα με τις δικές σας επιθυμίες και τη δική σας αποκλειστική αισθητική αντίληψη.

Σαλόνι και ιδανική διαρρύθμιση των επίπλων Previous post
Βεράντα και κήπος: Το καλοκαιρινό σαλόνι του σπιτιού σας Next post

Αναζήτηση

Προϊόντα

Κατηγορίες προϊόντων

Social

Istikbal
Προϊόντα
Istikbal
Με την ποιότητα, την τεχνογνωσία και την υπογραφή Istikbal._
© 2023 · Istikbal Kimerland · All rights reserved · Design by Artware