▲ TOP

Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι.

Istikbal Blog Blog Blog Πού πάει το κρεβάτι;

Πού πάει το κρεβάτι;

Istikbal Blog
Πού πάει το κρεβάτι;

Προφανώς το κρεβάτι δεν πάει πουθενά από μόνο του. Εμείς είμαστε αυτοί που το τοποθετούμε στον χώρο του υπνοδωματίου. Και η σημασία του άλλωστε είναι τόσο εξαιρετική που και το ίδιο το υπνοδωμάτιο συνήθως το λέμε κρεβατοκάμαρα. Αλλά αυτό δεν είναι ένα γλωσσολογικό άρθρο για να αναλύσουμε κοινωνιογλωσσολογικά δεδομένα και άλλα σχετικά θέματα. Έτσι, αυτό που κυρίως θα μας απασχολήσει είναι προφανώς η θέση του κρεβατιού στον χώρο και κατά πόσο υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες στην τοποθέτησή του.

Υπάρχουν πράγματι κάποιοι άξονες πάνω στους οποίους μπορούμε να κινηθούμε τόσο εμείς, όσο και το ίδιο το κρεβάτι στον χώρο. Συνήθως αυτοί οι άξονες πατούν πάνω σε ορισμένα σημεία αναφοράς μέσα στο ίδιο το δωμάτιο και συμβαδίζουν τόσο με την αρχιτεκτονική διαρρύθμιση του χώρου, όσο και με τη λειτουργικότητα. Έτσι, η θέση της πόρτας, η θέση του φωτισμού, το παράθυρο, το σχήμα και οι τοίχοι, είναι κάποια βασικά δεδομένα που πάντα θα πρέπει να υπολογίζουμε για να επιλέξουμε την κατάλληλη θέση για το κρεβάτι. Υπάρχουν όμως πρακτικά δύο πολύ γενικές θέσεις, οι οποίες προσδιορίζουν …γεωγραφικά τον χώρο.

Στο κέντρο

Το κέντρο του δωματίου, το οποίο κρατά συμβατικά ίσες αποστάσεις από όλα και εστιάζει και στον πλέον συνηθισμένο φωτισμό οροφής, είναι ίσως μία από τις πλέον συνηθισμένες και πρακτικές επιλογές. Και συνήθως όταν εννοούμε κέντρο, η πλάτη του κρεβατιού εφάπτεται σε κάποιον τοίχο, ώστε η κάτω πλευρά να διαμορφώνει έναν άνετο διάδρομο πρόσβασης που οδηγεί και στις δύο πλευρές. Ναι, αυτό είναι το πιο συνηθισμένο και το πλέον πρακτικό, και ίσως θα μπορούσαμε να κλείσουμε εδώ το θέμα, χωρίς καμμία άλλη κουβέντα. Είναι όμως έτσι απλό;

 

Μικρά δωμάτια

Στα μικρά υπνοδωμάτια συνήθως αυτό που υπαγορεύει τη θέση του κρεβατιού είναι η θέση της πόρτας και των παραθύρων. Εκεί μάλλον η θέση είναι προκαθορισμένη και μαζί της ίσως και το μέγεθος του κρεβατιού. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τη μέγιστη λειτουργικότητα, αποφεύγοντας οποιοδήποτε κόστος σε χώρο και πρόσβαση. Έτσι, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα περισσότερο από το ότι κάθε τέτοιο δωμάτιο είναι διαφορετικό, αλλά κυρίως προκαθορισμένο.

Κρεβατοκάμαρα Impera

Κρεβατοκάμαρα Betty

Κρεβατοκάμαρα Gallery

Κρεβατοκάμαρα Vitella

Παράθυρα

Σε περίπτωση που τα δύο παραπάνω δεδομένα δεν καλύπτουν το υπνοδωμάτιο που έχετε στο μυαλό σας, τότε υπάρχει και ο κανόνας των παραθύρων. Εδώ τα πράγματα είναι απλά: Αν σας αρέσει το φυσικό δροσερό βραδινό αεράκι το καλοκαίρι, και δεν σας απασχολούν τα θέματα της διακριτικής θέσης στα εξωτερικά βλέμματα, ή της καλής μόνωσης των χειμώνα, τότε πλησιάστε το άφοβα. Ειδικά αν έχει καλή θέα, ή ωραίο πρωινό φως. Η θέση κοντά του είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσατε να επιλέξετε χωρίς να το μετανιώσετε (φροντίστε όμως να σκεφτείτε καλά τα προηγούμενα “αν”).

 

Πόρτα

Όχι, δεν θα ασχοληθούμε με το feng shui που επιλέγει τη μακρινότερη θέση από αυτή για το κρεβάτι. Εμείς θα σας τονίσουμε την ανάγκη το κρεβάτι να μην εμποδίζει την πρόσβαση στον χώρο. Είναι απλό και πρακτικό. Δεν θα θέλατε να έχετε ένα μεγάλο έπιπλο μπροστά στην είσοδο του δωματίου σας, γιατί τότε να βάλετε εκεί το κρεβάτι; Επιπλέον, αν η πόρτα αυτή έχει θέα και όλο το υπόλοιπο σπίτι. Τότε μάλλον τίθεται και θέμα πρακτικότητας (εκτός αν κι εσείς έχετε την ψύχωση να είναι όλα στην εντέλεια στρωμένα και συγυρισμένα, ακριβώς τη στιγμή που θα ξυπνήσετε).

Φως

Φυσικό ή τεχνητό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρίσκεται εκεί όταν το χρειάζεστε και να λείπει όταν θέλετε να κοιμηθείτε. Και μην πείτε ότι ένα φωτιστικό στο κομοδίνο είναι αρκετό, γιατί, πρώτον, δεν είναι και, δεύτερον, θα πρέπει να συζητήσουμε τώρα και σχετικά με τη θέση του κομοδίνου. Επιλέξτε την πρακτική λύση του φυσικού φωτός και φροντίστε το να κρύβεται καλά, τουλάχιστον στη θέση του κρεβατιού, αν ο μεσημεριανός ύπνος είναι στο πρόγραμμά σας.

 

Τί σημασία έχουν όμως όλα αυτά που συζητούμε; Μα φυσικά τη σημαντικότερη ποιότητα του ύπνου. Το σώμα σας δεν θα ξεκουραστεί ποτέ σωστά, αν δεν νοιώθετε άνετα με το σημείο στο οποίο ξαπλώνετε, όσο υπέροχο κι αν είναι το ίδιο το κρεβάτι ή το στρώμα. Η ποιότητα του ύπνου, λοιπόν, είναι και ζήτημα γενικότερης θέσης και αίσθησης. Δημιουργήστε την, σύμφωνα με τα δικά σας κριτήρια και με τα δεδομένα του δικού σας χώρου.

Η σημασία του χρώματος στη διακόσμηση (…η άλλη οπτική) Previous post
Τα σκοτεινά σημεία της διαρρύθμισης και της διακόσμησης Next post

Αναζήτηση

Προϊόντα

Κατηγορίες προϊόντων

Social

Istikbal
Προϊόντα
Istikbal
Με την ποιότητα, την τεχνογνωσία και την υπογραφή Istikbal._
© 2023 · Istikbal Kimerland · All rights reserved · Design by Artware