▲ TOP

Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι.

Istikbal Blog Blog Blog Στρώμα: Πώς να κάνεις τη σωστή επιλογή

Στρώμα: Πώς να κάνεις τη σωστή επιλογή

Istikbal Blog
Στρώμα: Πώς να κάνεις τη σωστή επιλογή

Κατά μέσο όρο περνάμε 7-8 ώρες της ημέρας μας ξαπλωμένοι στο κρεβάτι μας, όμως η λέξη κρεβάτι περιλαμβάνει πολλά παρελκόμενα και συστατικά του ολοκληρωμένου συνόλου που χρησιμοποιούμε για τον ύπνο, την ξεκούραση και για τις δικές μας στιγμές που εγκαταλείπουμε το σώμα μας στα χέρια της απολαυστικής χαλάρωσης. Συνήθως μαζί με τη λέξη κρεβάτι εννοούμε και το στρώμα, τα μαξιλάρια, αλλά και τα σετ ύπνου (σεντόνια, μαξιλαροθήκες, παπλωματοθήκες), τα προστατευτικά καλύμματα, τις κουβέρτες και τα παπλώματα. Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν θα υπήρχε, αν πρώτα από όλα δεν υπήρχε το πρώτο της λίστας, το στρώμα. Το στρώμα είναι εκείνο που αποτελεί τη βάση και την προϋπόθεση της ξεκούρασης. Όμως όλα τα στρώματα δεν ταιριάζουν σε όλους.

Πόσες φορές δεν έχει τύχει να ξαπλώσετε σε άλλο κρεβάτι, πέρα από το δικό σας και να μην μπορείτε ούτε ακόμη και να βολευτείτε, επειδή είναι πολύ σκληρό, ή πολύ μαλακό, ή απλά επειδή δεν είναι το δικό σας κρεβάτι. Γενικότερα, οι άνθρωποι δεν είμαστε “παράξενοι” σε αυτόν το τομέα. Είναι όμως περισσότερο θέμα συνήθειας, και ακόμη περισσότερο σε στιγμές που είμαστε ευάλωτοι, όπως όταν κοιμόμαστε. Και αυτό, γιατί ο μόνος τρόπος πραγματικής χαλάρωσης είναι η απομάκρυνση οποιασδήποτε έγνοιας, ή ενόχλησης, ή δυσκολίας προσαρμογής στον χώρο… Και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί. Σε γενικές γραμμές όμως, αυτό που έχει σημασία, στο συγκεκριμένο θέμα είναι η απόλυτη χαλάρωση στους μυς, που υπό κανονικές συνθήκες υποστηρίζουν τη στάση του σώματος.

Κι εδώ ακούμε διάφορες ιδιότητες που έχουν τα στρώματα για να μας κάνουν να χαλαρώνουμε, αλλά πολλές φορές δεν έχουμε τη δυνατότητα να τις ξεχωρίσουμε και να καταλάβουμε τί ακριβώς σημαίνουν. Ανατομικό στρώμα, ορθοπεδικό, με αφρό, με βισκόζη, με μνήμη, με αυτόνομες κυψέλες, με αυτόνομα ελατήρια… Υπάρχουν τόσοι πολλοί τύποι που είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τις ιδιότητες και τις λειτουργίες τους. Έτσι, ο πιο σωστός τρόπος για να επιλέξουμε το κατάλληλο στρώμα είναι να δούμε τί είναι αυτό που χρειάζεται το δικό μας σώμα τελικά.

Ο σωματότυπός μας συνήθως υπαγορεύει και τις αντίστοιχες ανάγκες του. Ένα σώμα με μεγαλύτερη έκταση έχει ανάγκη από διαφορετική κατανομή υποστήριξης από εκείνη που απαιτεί ένα σώμα με μικρότερες διαστάσεις. Με πολύ απλά λόγια δεν ταιριάζουν όλα σε όλους. Κάποια στρώματα έχουν την ιδιότητα να “ασκούν δύναμη” στο σώμα για να κρατούν την σπονδυλική στήλη στη σωστή θέση, ενώ κάποια άλλα έχουν φτιαχτεί για να “υποχωρούν” και να “αγκαλιάζουν” το σώμα. Ποιό όμως είναι ποιό; Πώς μπορεί κάποιος να επιλέξει το κατάλληλο;

Ας ξεκινήσουμε λιγό ανάποδα στην απάντηση αυτού του ερωτήματος. Ας υποθέσουμε πως έχετε όλες τις πληροφορίες και βρίσκεστε ήδη στο κατάστημα όπου θα επιλέξετε το επόμενο στρώμα σας. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο, χωρίς ντροπή, και δοκιμάστε το. Θα πρέπει να μάθετε πολύ καλά πώς δένει το στρώμα με το σώμα σας, γιατί, για όλους τους λόγους που αναφέραμε στην αρχή, και επιπροσθέτως για το ότι θα είστε με αυτό το στρώμα για κατά μέσο όρο μία δεκαετία, θα πρέπει να εξυπηρετεί απόλυτα τις ανάγκες σας και να προσφέρει ολοκληρωμένη ξεκούραση. Αλλά, ας δούμε μαζί τί σημαίνουν κάποιοι προσδιοριστικοί όροι που συνοδεύουν τη λέξη “στρώμα”.

Ανατομικό στρώμα

Ο ορισμός του ανατομικού στρώματος (όπως και του ορθοπεδικού, που θα δούμε λίγο πιο κάτω) είναι μάλλον κάπως “ευέλικτος”, μπορούμε όμως να εντοπίσουμε το κύριο χαρακτηριστικό του, το οποίο και του προσδίδει την ιδιότητά του. Τα ανατομικά στρώματα αποτελούνται από ανεξάρτητα μεταξύ τους ελατήρια (ή κυψέλες), τα οποία “υποχωρούν” στο σχήμα του σώματος για να δώσουν στο στρώμα τη σωστή καμπύλη. Σε ένα ανατομικό στρώμα, εξαιρετικά σημαντική είναι η ποιότητα του υφάσματος, καθώς η ανεξάρτητη κίνηση των ελατηρίων θα μπορούσε εύκολα να το καταπονήσει. Γι’ αυτό και πάντα θα πρέπει να επιλέγουμε ποιοτικές προτάσεις ανατομικών στρωμάτων, ώστε να εξασφαλίζουμε τόσο την απόδοση, όσο και την αντοχή τους στον χρόνο και τη χρήση.

Ορθοπεδικό στρώμα

Εδώ, στο ορθοπεδικό στρώμα, ο μηχανισμός είναι μάλλον κάπως αντίστροφος. Τα ελατήρια (ή οι κυψέλες υποστήριξης) του στρώματος είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και “ασκούν δύναμη” στο σώμα, υποστηρίζοντας την ευθεία θέση της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η στάση του σώματος επιτρέπει την αποφόρτιση όλων των μυών που είναι επιφορτισμένοι με την υποστήριξη του σώματος. Έτσι η χαλάρωση είναι ακόμη πιο ουσιαστική από όσο θα ήταν σε ένα απλό στρώμα αντίστοιχης σκληρότητας, καθώς επιτρέπει στο σώμα να ανακάμψει από πιθανούς τραυματισμούς και καταπόνηση.

Στρώμα latex

Στα στρώματα με latex η στήριξη του σώματος και κυρίως της σπονδυλικής στήλης γίνεται με πιο άμεσο τρόπο, με την σωστή κατανομή του φορτίου του σώματος. Ή, με πιο απλά λόγια, το βάρος του σώματος είναι αυτό που ρυθμίζει την καμπύλη και τη φόρμα του στρώματος. Ουσιαστικά, η απουσία των ελατηρίων κάνει πιο φυσική την αίσθηση του στρώματος, το οποίο συγκαταλέγει στις ιδιότητές του μια ιδιαίτερα ανάλαφρη αίσθηση και μια σχετική ευκαμψία. Το latex, ως υλικό, τόσο στη φυσική όσο και στην τεχνητή εκδοχή του, είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό προϊόν, το οποίο δύσκολα θα σας προδώσει, στις ποιοτικές εκδοχές του.

Στρώμα Αφρού

Το στρώμα αφρού μνήμης, ή αλλιώς βισκοελαστικό στρώμα, διαθέτει μια αντίστοιχη μηχανική και λειτουργικότητα με εκείνη των στρωμάτων από latex. Στις πρακτικές λεπτομέρειες όμως, το βισκοελαστικό είναι υποαλλεργικό και με εξαιρετικές ιδιότητες αερισμού. Με το τελευταίο αυτό στοιχείο, επιτρέπει την προσαρμογή του στρώματος στην ιδανική θερμοκρασία του σώματος, διατηρώντας παράλληλα τα ιδανικά επίπεδα υγρασίας. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται τόσο οι κορυφαίες συνθήκες υγιεινής ύπνου, όσο και η προστασία του ίδιου του στρώματος. Ως προς την υφή του, το στρώμα αφρού μνήμης, είναι μάλλον πιο μαλακό από ένα στρώμα latex, ενώ ακριβώς αυτή η ευκαμψία του επιτρέπει την απόλυτη διατήρηση της φόρμας του σώματος, μηδενίζοντας οποιαδήποτε ανεπιθύμητη πίεση στη στήριξή του.

Είναι όλα τόσο απλά;

Αναφορικά με τα ίδια τα στρώματα, προφανώς και όχι. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες τα στρώματα συνδυάζουν κάποιους από το παραπάνω μηχανισμούς. Τώρα όμως ξέρετε τί θα πρέπει να περιμένετε στο άκουσμα κάθε ενός από τους παραπάνω τύπους. Παρά όλα αυτά, η πραγματική ουσία βρίσκεται καθαρά στις απαιτήσεις του δικού σας σώματος, στις συνήθειές σας και στις ανάγκες του ύπνου σας. Έχει εξαιρετική σημασία να είστε σίγουροι πως, παίρνοντας την τελική απόφαση για το νέο σας στρώμα, έχετε βρει αυτό ακριβώς που ζητάτε για έναν ξεκούραστο ύπνο. Και επιμένουμε σε αυτό, γιατί ένας ξεκούραστος ύπνος μας γεμίζει ενέργεια για την υπόλοιπη μέρα, αποτρέπει τους τραυματισμούς στη δομή υποστήριξης του σώματος και, πολύ απλά, αναβαθμίζει την ποιότητα της καθημερινότητάς μας.

Υπνοδωμάτιο και αίσθηση απελευθέρωσης Previous post
Δωμάτια με …κρίση ταυτότητας Next post

Αναζήτηση

Προϊόντα

Κατηγορίες προϊόντων

Social

Istikbal
Προϊόντα
Istikbal
Με την ποιότητα, την τεχνογνωσία και την υπογραφή Istikbal._
© 2023 · Istikbal Kimerland · All rights reserved · Design by Artware