▲ TOP

Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι.

Istikbal Blog Blog Blog Τραπεζαρία και γιορτινή αισθητική

Τραπεζαρία και γιορτινή αισθητική

Istikbal Blog
Τραπεζαρία Gusto | Istikbal

Έχοντας δει ήδη τα σημεία εκείνα που καθορίζουν την ουσιαστική λειτουργικότητα του χώρου, ας δούμε και το άλλο κομμάτι εκείνο που καθορίζει την αισθητική απόλαυσή του. Το ζήτημα της αισθητικής είναι μάλλον υποκειμενικό σε μέρες γιορτής. Οι υπερβολές επιτρέπονται, αλλά όπως κι αν ακούγεται αυτό, “υπερβολές με μέτρο”. Δεν είναι ίσως αυτό το πρόβλημα που θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε. Αρκεί η ίδια η διακόσμηση να μη γίνεται εμπόδιο στη λειτουργικότητα.

Στις γιορτές έχουμε τη δυνατότητα να ζήσουμε την υπερβολή που “καταπιέζουμε” όλον τον υπόλοιπο χρόνο, και στο κομμάτι της διακόσμησης. Από τα μικρά διακριτικά στολίδια, μέχρι και τα πιο έντονα και φαντασμαγορικά, στα λαμπάκια και στις εικαστικές παρεμβάσεις, όλα μπορούν να πλησιάσουν την τραπεζαρία σας, όλα μπορούν να την αγγίξουν, αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν έχει το δικαίωμα να την επισκιάσει. Είναι η μικρή απόσταση που διανύουμε από την γιορτινή υπερβολή στην εξτραβαγκάτζα του κιτς. Όσο κι αν αισθανόμαστε ασφαλείς, όσο κι αν είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα, η τελική ματιά μας θα πρέπει να είναι αυτή που αφαιρεί και όχι εκείνη που βλέπει “λίγο χώρο ακόμη” για προσθήκες.

Τα γιορτινά χρώματα, η παλέτα του κόκκινου, του πράσινου, όλος ο γήινος καμβάς αναμιγνύεται με το λευκό, το χρυσό, το ασημένιο. Όπως είναι εύκολο να καταλάβουμε από αυτό, τα πολλά υλικά για να λειτουργήσουν σωστά θα πρέπει να πατούν με σιγουριά πάνω στην ισορροπία. Πολύ περισσότερο δε, όταν το “υλικά” στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι κυριολεκτικό: Από το ύφασμα, το μέταλλο, το γυαλί, το πλαστικό… Και η λίστα μοιάζει να μην έχει τέλος. Ίσως το πιο σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι δώσουμε πολύ μεγαλύτερη βάση στη διακόσμηση μέσω του φωτισμού και όχι τόσο μέσω τον υλικών διακοσμητικών. Φωτεινά σημεία, χρώματα φωτισμού, “γιορτινές νησίδες” στον χώρο -ας μας συγχωρεθεί το ποιητικό. Αλλά ακριβώς αυτό είναι που ζητάει η γιορτινή διακόσμηση. Συνήθως το λάθος που κάνουμε είναι ότι προσπαθούμε να ντύσουμε ομοιόμορφα έναν ολόκληρο χώρο. Και το ίδιο ισχύει και για την τραπεζαρία.

Τραπεζαρία Indigo

Πάνω στο τραπέζι

Τί είναι το τραπεζομάντιλο; Ένα κομμάτι ύφασμα, θα πείτε. Ένα καλαίσθητο κομμάτι ύφασμα, θα συμπληρώναμε. Στις γιορτές είναι η βάση. Αν το ζητούμενό μας κινείται στην κλίμακα του μίνιμαλ, τότε το λευκό είναι αυτό που θα προτιμούσαμε. Ειδικά αν θέλουμε να συνδυάσουμε διακόσμηση με ασημένιο ή χρυσό. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η γιορτινή χρωματική παλέτα είναι πάντα διαθέσιμη. Μην κλέψετε όμως τη λάμψη της τραπεζαρίας με κάτι το οποίο θα αποτελούσε το θεμέλιο της διακόσμησης.

Μόλις στρωθεί το τραπεζομάντιλο, το επόμενο που μας απασχολεί συνήθως είναι το απαραίτητο, ή με πιο συγκεκριμένες λέξεις το σερβίτσιο που θα χρησιμοποιήσουμε. Θυμάστε εκείνες τις φωτογραφίες με τα τραπέζια που κουβαλούν τις δυσβάσταχτες αισθητικά λαμπρές πορσελάνες, τα χρυσά, ή ασημένια, ή χρυσασημένια κουταλομαχαιροπίρουνα, και τα βαριά κρυστάλλινα ποτήρια; Αν ναι, κακώς τις θυμάστε. Ίσως φταίμε και εμείς που σας τις θυμίσαμε. Επιλέξτε το κομψό και απλό. Ζήστε με τη στιγμή, και όχι με τον φόβο του ότι κάτι θα μπορούσε να σπάσει. Χρειάζεται να πούμε περισσότερα; Ίσως μόνο ότι είναι στιγμή χαράς και όχι επίδειξης. Κρατήστε ένα ωραίο χρωματικό σύνολο και παίξτε με τα κυρίαρχα γιορτινά χρώματα.

Περίσσεψε χώρος στο τραπέζι; Το ιδανικό θα ήταν να μην τον γεμίσουμε. Αλλά αν επιμένετε, είναι ίσως γνώριμο το να χρησιμοποιούμε φρούτα για να καλύψουμε τα κενά μας, όπως ακριβώς και στη διατροφή. Προσοχή όμως! Καλό θα ήταν να μην ξεφύγουμε από τις επιλογές που μας δίνει η ίδια η εποχή. Υπάρχει βέβαια και η ασφαλέστερη λύση, λίγο πιο πεζή, αλλά πάντα σίγουρη, μιας γιορτινής σύνθεσης λουλουδιών. Όσο πιο χαμηλά φτάσουμε όμως, τόσο το καλύτερο, καθώς δεν θέλουμε να κλείσουμε το οπτικό πεδίο όσων κάθονται στο τραπέζι. Εκτός κι αν μας αρέσει τόσο πολύ η γνωστή κίνηση που συμβαίνει σχεδόν ταυτόχρονα με το τράβηγμα ενός καθίσματος: Ένα χέρι παίρνει τα λουλούδια και τα αφήνει “κάπου παραδίπλα”.

Τραπεζαρία Vienza | Istikbal

Οι γιορτινές μέρες είναι μέρες χαράς, και όσο καταφέρουμε να αφαιρέσουμε την επιπρόσθετη κούραση που θα μπορούσαν να έχουν, τόσο καλύτερα για όλους. Τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το χαμόγελό μας. Γιορτάστε με κάτι που σας γεμίζει και όχι με κάτι που σας προβληματίζει για το πώς θα το συμμαζέψετε μετά, ή πώς θα προσαρμόσετε την καθαριότητα του σπιτιού στα νέα δεδομένα. Απολαύστε την τραπεζαρία, σαν να ήταν το πρώτο σας τραπέζι με αγαπημένους ανθρώπους. Αυτό άλλωστε είναι οι γιορτές.

Γιορτινή Τραπεζαρία και λειτουργικότητα χώρου Previous post
Μικροί Χώροι και Χριστουγεννιάτικη Διακόσμηση Next post

Αναζήτηση

Προϊόντα

Κατηγορίες προϊόντων

Social

Istikbal
Προϊόντα
Istikbal
Με την ποιότητα, την τεχνογνωσία και την υπογραφή Istikbal._
© 2024 · Istikbal Kimerland · All rights reserved · Design by Artware