Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι.
Φοιτητικό σπίτι, ή απλά ένα σπίτι σε μικρογραφία;
Istikbal Blog

Τελευταίες μέρες του Αυγούστου και οι βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων έχουν ήδη αναρτηθεί. Ένα κράμα συναισθημάτων χαράς και αγωνίας ορίζει πια την αλλαγή μιας κατάστασης. Μερικές χιλιάδες επιτυχόντων ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τις πόλεις τους και να μετακινηθούν προς τη σχολή της επιλογής τους, ξεκινώντας ένα συναρπαστικό ταξίδι στο νέο και στο όνειρο. Αυτό όμως απαιτεί και κάποιες πρακτικές προϋποθέσεις. Μέσα σε αυτές τις άμεσες πρακτικές προϋποθέσεις είναι και η εύρεση ή δημιουργία μιας στέγης για τη νέα αυτή αρχή. Πόσο εύκολο όμως είναι να δημιουργήσουμε πρακτικά και γρήγορα ένα λειτουργικό και ουσιαστικό φοιτητικό σπίτι από το μηδέν;
Η αλήθεια είναι ότι η εύρεση ενός κατάλληλου σπιτιού συνήθως μοιάζει να είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της όλης διαδικασίας. Όμως αυτό στην πραγματικότητα είναι μόνο η αρχή. Σαφώς και η επιλογή του ιδανικού σπιτιού, στην κατάλληλη τοποθεσία και με τις τέλειες προδιαγραφές είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό, αλλά ένα “γυμνό” σπίτι, μόνο του, χωρίς έπιπλα και εξοπλισμό, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα. Πώς όμως μπορούμε να επιλέξουμε τα κατάλληλα έπιπλα; Ή ακόμη περισσότερο, πώς μπορούμε να οργανώσουμε την επιλογή τους, ακόμη και στην περίπτωση που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε όλες τις αγορές ταυτόχρονα. Θα πρέπει να σκεφτούμε τα βασικά, αλλά ποιός ορίζει κάτι ως βασικό; Η απάντηση σε αυτό περιλαμβάνει δύο ουσιαστικούς παράγοντες: Τις ιδιαιτερότητες του χώρου και την καθημερινότητα. Και από τη στιγμή που το δεύτερο μάλλον είναι υποκειμενικό, θα αρκεστούμε στο πρώτο που μάλλον μπορεί να προσδιοριστεί πιο εύκολα.
Κάθε σπίτι έχει τη δική του ταυτότητα, αλλά κάποια δεδομένα παραμένουν σχεδόν πάντα σταθερά. Ακόμη κι αν μιλάμε για κάποιο στούντιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ενιαία δομή του, ακόμη κι εκεί υπάρχει ο τυπικός διαχωρισμός για χάρη της λειτουργικότητας. Έτσι υπάρχουν τουλάχιστον 3 ζωτικής σημασίας περιοχές, ή αντίστοιχα δωμάτια που θα πρέπει να προκαθοριστούν και να διαμορφωθούν κατάλληλα. Έτσι είναι αναγκαίο να καθορίσουμε τον χώρο του ύπνου, τον χώρο της καθημερινής χρήσης και τον χώρο της κουζίνας (με αυτόν τον τελευταίο να είναι είτε προκαθορισμένος, είτε σε μερικά μικρότερα σπίτια, ενιαίος με τον δεύτερο). Το ερώτημα όμως παραμένει: Από πού θα πρέπει να ξεκινήσουμε;
Όσο κι αν η λογική λέει από τον χώρο του ύπνου, η πρακτική απάντηση είναι από τον χώρο καθημερινής χρήσης ή αλλιώς από το σαλόνι. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να σας ξαφνιάζει κάτι τέτοιο. Ένας καναπές μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ ευκολότερα ως κρεβάτι, παρά ένας κρεβάτι ως καθιστικό. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλίσουμε το σημείο εκείνο, το οποίο θα έχει την υψηλότερη χρήση μέσα στην ημέρα, από τη χαλάρωση, μέχρι τη μελέτη -σε περίπτωση που δεν μπορεί να καλυφθεί σε άλλο χώρο του σπιτιού. Πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα τέλειο και πρακτικό σαλόνι σε έναν πιθανώς περιορισμένο χώρο;
Ένα compact σαλόνι
Μια αγαπημένη διάσταση διαμόρφωσης των μικρών χώρων είναι η διάταξη “Ξ”. Η διάταξη αυτή στο σαλόνι υπαγορεύεται από 3 γραμμές επίπλων σε παρόμοια με το γράμμα Ξ παράταξη. Ένας καναπές, ένα τραπεζάκι, ένα έπιπλο για την τηλεόραση, ή μία βιβλιοθήκη, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον τέλειο συνδυασμών και τον ορισμό της διάταξης “Ξ”. Πώς όμως μπορούμε να επαυξήσουμε τη λειτουργικότητά του; Μερικές απλές κινήσεις, και κερδίζουμε τον χώρο στα σημεία: Ένας καναπές που γίνεται κρεβάτι, μπορεί να προσαρμοστεί στον χώρο και προσφέρει μεγαλύτερη άνεση και λειτουργικότητα, ακόμη και στη φιλοξενία κάποιου τρίτου. Ένα τραπεζάκι με αποθηκευτικό χώρο μπορεί να αποτελέσει πρακτική λύση για την οργάνωση του σαλονιού, ενώ ένα πρακτικό έπιπλο μπορεί ταυτόχρονα να φιλοξενήσει την τηλεόραση, αλλά και κάποια βασικά βιβλία.
Υπνοδωμάτιο με μια μικρή δόση παιδικής αθωότητας
Από τη στιγμή που το πρόβλημα του χώρου είναι πολύ πιθανό να μας αναγκάσει σε περικοπές, το υπνοδωμάτιο -αν είναι αυτόνομο- είναι μια εξαιρετική περίπτωση για να φιλοξενήσει και τον χώρο μελέτης. Τρία βασικά έπιπλα θα πρέπει να βρεθούν όσο πιο κοντά στους τοίχους ενός μικρού χώρου: ένα κρεβάτι, ένα γραφείο και μια βιβλιοθήκη -θυμίζοντας κάτι από τα παιδικά κι εφηβικά δωμάτια των παλιότερων χρόνων, τουλάχιστον μόνο στη διαρρύθμιση και όχι στη διακόσμηση. Αν το δωμάτιο δεν διαθέτει εντοιχισμένη ντουλάπα, τότε θα πρέπει να ξανασκεφτούμε το πλήθος των αναγκαίων επίπλων. Και πάλι η μαγική φράση είναι ο αποθηκευτικός χώρος, κυρίως στο κρεβάτι. Η πρακτική λύση για την αποθήκευση σετ ύπνου και ρούχων εκτός εποχής. Αυτή είναι η πρακτική λύση για την αποσυμφόρηση του χώρου και την προσθήκη λειτουργικότητας.
Κουζίνα, τραπεζαρία, ή κάτι άλλο;
Ο χώρος της κουζίνας είναι πάντα μια δύσκολη υπόθεση στα μικρά φοιτητικά σπίτια. Συνήθως ο πάγκος δεν επιτρέπει πολλά περισσότερα, και ειδικά αν ο χώρος είναι ενιαίος με το σαλόνι, τότε οι παρεμβάσεις είναι μάλλον περιορισμένες. Υπάρχει όμως ένα πρακτικό τρικ που θα μπορούσε να σας βοηθήσει να δώσετε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στον χώρο αυτό. Το τρικ αυτό απαιτεί μόνο ένα βασικό συστατικό: ένα τραπέζι κουζίνας -προφανώς και τις καρέκλες του. Πρακτικά, λόγω της φύσης του χώρου, δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί στο κέντρο, έτσι, θα μπορούσε να τοποθετηθεί στην άκρη, διαχωρίζοντας τον χώρο της κουζίνας από τον χώρου του σαλονιού. Και σε αυτή την περίπτωση δεν σας περιορίζει κανείς είτε να το κολλήσετε κάθετα στον τοίχο, αν πρόκειται για μακρόστενο χώρο, είτε να το τοποθετήσετε μέσα στον χώρο, αν πρόκειται για ένα πιο τετραγωνισμένο δωμάτιο.
Στην περίπτωση δημιουργίας ενός φοιτητικού σπιτιού, η μεγαλύτερη σημασία βρίσκεται στην πρακτικότητα και τη λειτουργικότητα των επίπλων, καθώς και στην ιεράρχηση των αναγκών ως προς την προτεραιότητά τους. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πρακτικό σπίτι με πλήθος κρυφών αποθηκευτικών χώρων, που θα μπορούσαν να καλύψουν την ανεπάρκεια του σπιτιού, λόγω του μικρού μεγέθους, αλλά και με πρακτικές εφαρμογές συνδυασμών, που θα μπορούσαν να επαυξήσουν τη λειτουργικότητα μέσα από την πολυχρηστικότητα των επίπλων.