Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι.
Διακόσμησης, διαρρύθμισης και μικρών χώρων συνέχεια…
Istikbal Blog
Είναι αλήθεια ότι ένας μικρός χώρος μάς προβληματίζει ουσιαστικά στο λειτουργικό του κομμάτι, όμως εκείνο που μπορεί να συνεχίσει να επιβαρύνει την κατάσταση -ακόμη κι αν αντεπεξέλθουμε των λειτουργικών δυσκολιών- είναι η διακόσμησή του, η γενικότερη εικόνα του. Και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο μάλλον αποτελεί έναν διαχρονικό προβληματισμό, καθώς γίνεται κομμάτι της καθημερινότητάς μας, τις περισσότερες φορές χωρίς καν να το εντοπίζουμε ως αιτία. Για τον λόγο αυτόν, υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία θα πρέπει εξ αρχής να τα αποφύγουμε, ώστε να μη δημιουργήσουμε τις βάσεις για πιθανά επιβαρυντικά λάθη.
Χρωματική ταυτότητα
Ο τίτλος είναι ακριβέστατος. Το ζητούμενό μας είναι μία χρωματική ταυτότητα. Η πολυχρωμία είναι βασικός εχθρός για τους μικρούς χώρους, αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά. Ειδικότερα δε, όταν υπάρχουν διαβαθμίσεις των αποχρώσεων του ίδιου χρώματος, και η εφαρμογή του όχι μόνο στον ίδιο μικρό χώρο, αλλά και στους τοίχους των επιμέρους δωματίων ενός μικρού σπιτιού, τότε, η ανομοιομορφία δημιουργεί την αίσθηση ότι κάποιος επιμέρους χώρος είναι πιο μικρός και σκοτεινός. Το χρώμα που θα επιλέξουμε θα πρέπει να παραμείνει ως βάση όλων των υπόλοιπων χώρων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους τοίχους. Μπορούμε να συμπληρώνουμε λεπτομέρειες, αλλά όχι να αναθεωρούμε τη βάση.
Αυτό θα μας δώσει την εικόνα της ενότητας. Οι πιο ομαλές μεταβάσεις δίνουν την εικόνα ενός ενιαίου χώρου και προσαυξάνουν το μέγεθος στην αισθητική τουλάχιστον πρόσληψή του. Αυτό που μετράει είναι η ηρεμία. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να δώσουμε βάθος με το χρώμα είναι να επιλέξουμε μία πλευρά ενός μικρού δωματίου, η οποία βρίσκεται απέναντι από φυσική πηγή φωτός, και να της δώσουμε μία πιο σκούρα απόχρωση.
Ζήστε το στο φως
Σκεφτείτε το και αντιμετωπίστε το σαν ζωτικό ζήτημα, σαν μία κορυφαία πρόκληση: Να μην εμποδίσετε ούτε στάλα φυσικού φωτός από το να μπει στον χώρο, όταν χρειάζεται. (Προσοχή σε αυτό το “όταν χρειάζεται”.) Θα πρέπει κάθε σημείο του χώρου να φωτίζεται όσο περισσότερο γίνεται, καθώς έτσι, σε συνδυασμό με τα ανοιχτότερα χρώματα, μπορεί να δώσει την αίσθηση ενός πολύ μεγαλύτερου χώρου. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους σας στον τομέα της αισθητικής. Αυτό μπορεί να συνδυαστεί με μία ακόμη εξαιρετική επιλογή, αυτή των λεπτών ανοιχτόχρωμων κουρτινών.
Μίνιμαλ
Πολλές φορές ξεχνάμε να υπολογίσουμε πως το ανθρώπινο μάτι είναι συνηθισμένο να βλέπει αυτό που συνήθως νομίζει πως βλέπει, ακόμη κι αν στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Αυτό που έχει σημασία είναι να μη γεμίσουμε τον χώρο με πολλά ή μεγάλα διακοσμητικά. Η μινιμαλιστική διακόσμηση μπορεί εύκολα να ξεγελάσει το μάτι και να δώσει την εικόνα ενός πολύ μεγαλύτερου χώρου. Ακριβώς σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσαν να προστεθούν καταχρηστικά και οι καθρέφτες. Κυρίως απέναντι από το φυσικό φως μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά, δίνοντας την αίσθηση ενός πολύ μεγαλύτερου χώρου από τον πραγματικό.
Όλα μαζί όλα χωριστά
Στην περίπτωση που ένας μικρός χώρος είναι ενιαίος, αυτό που προσπαθούμε συνήθως να κάνουμε λανθασμένα είναι να διαμορφώσουμε μία πλευρά αρκετά φορτωμένη με όσα έπιπλα μπορούν να τοποθετηθούν και από εκεί και πέρα, ακολουθεί η τακτική “ό,τι και όπου χωρέσει” δημιουργώντας μία απίστευτη αισθητική και λειτουργική “φασαρία”. Για να αποφύγουμε αυτό το λάθος, πέρα από την επιλογή μικρών πολυχρηστικών επίπλων για τη συνολική κάλυψη των αναγκών λειτουργικότητας, θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα λειτουργικά σημεία του χώρου και να τα επισημάνουμε με έναν δικό τους ξεχωριστό τρόπο, χωρίς όμως να κατακερματίσουμε άκομψα τον χώρο. Μία ιδανική λύση, για χώρους όπου δεν απαιτείται ιδιωτικότητα, είναι η “περιχαράκωσή” τους από το περίγραμμα ενός χαλιού. Με την τοποθέτηση των επίπλων είτε πάνω στο χαλί, είτε στο κενό μεταξύ δύο ή περισσότερων, μπορούν να δημιουργηθούν “νησίδες” λειτουργικότητας, με συγκεκριμένη ταυτότητα και αισθητική (πάντοτε συντονισμένη στο μίνιμαλ).
Η θετική όψη του νομίσματος
Ως βασική συνέπεια όλων των παραπάνω είναι ότι οι μικροί χώροι είναι εξαιρετικά εύκολοι στο να αποκτήσουν ένα ομοιογενές και χαρακτηριστικό στυλ -το δικό σας στυλ. Κάτι το οποίο είναι άκρως ευεργετικό, τόσο για τη δική σας χαλάρωση, όσο για την εύκολη διακόσμηση ως προς το στυλ και το ύφος, όσο ακόμη και για την εντύπωση που θα δίνει στους επισκέπτες.
Επιπλέον, οι μικροί χώροι, είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά οι πλέον ζεστοί χώροι όταν αυτό απαιτείται. Είναι το πιο εύκολο να ζεστάνετε έναν μικρό χώρο τόσο μιλώντας για θέρμανση, όσο και για την αίσθηση που αποπνέει. Δεν χρειάζεστε τίποτα περισσότερο από λίγα και καλά μέσα και για τα δύο. Υφάσματα στο αγαπημένο σας χρώμα, μικρές, πολύ μικρές συνθέσεις, είναι τα υλικά που μπορούν μέσα από μία μινιμαλιστική προσέγγιση να δώσουν την αίσθηση που χρειάζεται.
Σε έναν μεγάλο χώρο -μπορεί να ακουστεί αστείο- αλλά η γενική καθαριότητα είναι μία Οδύσσεια. Δεν ξέρεις πότε θα ξεκινήσεις και πότε θα φτάσεις στον προορισμό σου. Και ακόμη περισσότερο, η επιμέρους διακόσμηση του χώρου ακολουθεί κι αυτή το δικό της ταξίδι, από έπιπλο σε έπιπλο, από τοίχο σε πάτωμα, όλα μετακινούνται για να δώσουν χώρο στα καθαριστικά είδη. Σε αντίθεση με τον μίνιμαλ διακοσμημένο μικρότερο χώρο…
Με πιο απλά λόγια, ένας μικρότερος χώρος, παρουσιάζει ίσως κάποιες χαρακτηριστικές δυσκολίες στη διακόσμησή του και κυρίως στη διαρρύθμισή του, όμως μπορεί με τον πλέον χαρακτηριστικό και απόλυτο τρόπο να γίνει ένας χώρος αποκλειστικά δικός σας, από το στυλ μέχρι την αίσθηση. Αποδεχθείτε τις προκλήσεις του, και δεν θα βγείτε χαμένοι. Το μόνο που χρειάζεστε είναι η ισορροπία μέσα από μια μινιμαλιστική ματιά.