▲ TOP

Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι.

Istikbal Blog Blog Blog Διακόσμηση: “Λάθος αποφάσεις” ή “Κακές ιδέες”;

Διακόσμηση: “Λάθος αποφάσεις” ή “Κακές ιδέες”;

Istikbal Blog
Διακόσμηση:

Μία από τις μεγαλύτερες συζητήσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν στον χώρο της διακόσμησης είναι για το αν υπάρχουν «λάθος αποφάσεις» ή «κακές ιδέες». Η απάντηση είναι φαινομενικά απλή, στην ουσία της όμως είναι περισσότερο δύσκολη από όσο φανταζόμαστε. Προφανώς ο πρώτος παράγοντας που θα πρέπει να εξαιρέσουμε είναι η υποκειμενικότητα, ή πιο απλά το «Ναι, αλλά εμένα δεν μου αρέσει». Αν εξαιρέσουμε αυτό, τότε μπορούμε να συζητήσουμε για ό,τι θα μπορούσε να είναι στην πράξη «λάθος».

Είναι λάθος ό,τι επιβαρύνει τη λειτουργικότητα του χώρου. Εάν η διακόσμηση μπαίνει εμπόδιο στο να απολαύσουμε έναν χώρο, ή στο να χρησιμοποιήσουμε στο απόλυτο όλα τα χαρακτηριστικά του, τότε ναι, στη διακόσμησή του πήραμε λάθος αποφάσεις. Ποιές είναι αυτές; Ό,τι βρίσκεται στον δρόμο μας και δεν είναι θέμα λάθος διαρρύθμισης.

Και ας ξεμπερδέψουμε με αυτό, ο λάθος τρόπος τοποθέτησης ενός επίπλου, ή η λάθος επιλογή του, αποτελούν περισσότερο θέμα διαρρύθμισης και διαμόρφωσης του χώρο, παρά διακόσμησης. Η επιλογή όμως λάθος φωτισμού, ή μη ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών φωτισμού σε έναν χώρο, τότε μάλλον αγγίζει και το κομμάτι της διακόσμησης, χωρίς να είναι αποκλειστικά δικό του ζήτημα. Εκεί όμως που διακόσμηση έχει την αποκλειστική ευθύνη είναι, για παράδειγμα, τα κάδρα με φωτογραφίες, ή το χαλάκι μπροστά στη λεκάνη της τουαλέτας. Το πρώτο καθαρά αισθητικό, το δεύτερο με προεκτάσεις και στην υγιεινή και τη λειτουργικότητα.
Για να καταλήξουμε λοιπόν: Η διακόσμηση και η διαρρύθμιση δεν είναι δύο αυτόνομοι κλάδοι. Ο ένας ενυπάρχει στον άλλο, αλλά και οι δύο επηρεάζουν τα αισθητικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός χώρου. Επιπλέον, στη λειτουργικότητα του χώρο εντάσσεται και η εκδοχή εκείνη που, λόγω λάθος αισθητικών επιλογών, δεν επιτρέπουμε στο μυαλό να σταματήσει να επεξεργάζεται ερεθίσματα (μια διαδικασία που γίνεται υποσυνείδητα) και δεν μας επιτρέπει να χαλαρώσουμε. Ας δούμε όμως μερικά παραδείγματα που η αισθητική έχει πάρει μάλλον τον λάθος δρόμο.

 

Φωτογραφίες στον τοίχο

Θυμάστε το μικρό εκείνο τραπεζάκι, συνήθως στο σαλόνι, ή εκείνο το σύνθετο, στο οποίο στηνόντουσαν σε παράταξη οι φωτογραφίες από όλο το σόι; Αυτή η «παράταξη», για έναν πολύ παράξενο λόγο, μοιάζει να έχει μεταφερθεί στον τοίχο του σαλονιού, έχοντας αποκτήσει πολύ μεγαλύτερες διστάσεις -από κάθε άποψη. Αυτό είναι ένα από τα συνηθισμένα λάθη στη διακόσμηση. Η απάντηση «Μα εμείς είμαστε ομορφόσογο», δεν σώζει την κατάσταση.

Η βάση σε όλο αυτό βρίσκεται στο ότι η αίσθηση ενός χώρου δεν μπορεί να καθορίζεται από την εικόνα κάποιων προσώπων. Δεν μπορεί να δεσμεύεται από αυτά, ό,τι κι αν σημαίνουν. Σκεφτείτε να μπείτε σε έναν χώρο και να έχετε το πορτρέτο κάποιου να σας «καρφώνει», πόσο άνετα μπορείτε να νοιώσετε; Και μιλήσαμε για πορτρέτα και φωτογραφίες. Δεν θα ανοίξουμε καν το θέμα για βαλσαμωμένα είδη του ζωικού βασιλείου.

«Κάτι με κουράζει»

Οι αντιθέσεις και τα έντονα χρώματα είναι υπέροχες επιλογές σε κάποιες τάσεις διακόσμησης. Διαμορφώνουν έναν χώρο με έντονη ταυτότητα, ικανό να υποστηρίξει ένα πολύ ευρύτερο πλήθος ειδών διακόσμησης. Το πρόβλημα όμως βρίσκεται στην υπερβολή. Η υπερβολή παραμένει μία λάθος επιλογή, γιατί το αποτέλεσμα στην προκείμενη περίπτωση θα δημιουργήσει ένταση που δεν θα επιτρέψει στον εγκέφαλο να σταματήσει να επεξεργάζεται συνεχώς ερεθίσματα. Δεν χρειάζεται να επανέλθουμε στη σημασία που έχει η χαλάρωση που μπορεί να προσφέρει ένας χώρος, και τί συμβαίνει όταν κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.

 

Πλαστικό..χι

Ένα από τα πλέον λάθος υλικά, που μπορούν μόνο σε επιμέρους θεματικές και κάτω από πολύ ιδιαιτέρες συνθήκες να χρησιμοποιηθούν είναι και το πλαστικό. Όταν αποτελεί μέρος της διακόσμησης, το μικρότερο από τα ελαττώματά του είναι ότι αποτελεί «μαγνήτη» για τη σκόνη. Το μεγαλύτερο, ότι είναι το λιγότερο φιλικό υλικό στη διακόσμηση, με τον πλέον αδύναμο χαρακτήρα. Είναι στην ουσία ένα ξένο σώμα, το οποίο απαιτεί πολύ συγκεκριμένες παραμέτρους για να ενσωματωθεί στη διακόσμηση ενός χώρου.

Σε αυτό το σημείο, επειδή μιλάμε για πλαστικό, θα πρέπει να κάνουμε μια ιδιαίτερη αναφορά στο μεγαλύτερο κομμάτι πλαστικού που μπορούμε να συναντήσουμε σε ένα σπίτι. Ένα κομμάτι πλαστικού, το οποίο, αν και τοποθετείται για λόγους «πρακτικότητας» περισσότερο και όχι «διακοσμητικούς», στην ουσία του καταστρέφει τόσο την αισθητική, όσο και τα ίδια τα έπιπλα, και αυτό δεν είναι άλλο από τα πλαστικά καλύμματα.

 

Ένας από τους βασικότερους τρόπους που μπορούμε να αποφύγουμε εύκολα λάθη στη διακόσμηση είναι να κρατάμε το μέτρο σε ό,τι χρησιμοποιούμε. Το μέτρο μπορεί να μας σώσει από την υπερβολική χρήση έντονων χαρακτηριστικών σε μεγάλες επιφάνειες, ή από μεγάλο πλήθος αντιθέσεων. Γενικότερα αυτό που θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι πως αν κάτι δεν μας κολλάει (για οποιονδήποτε λόγο, ακόμη και χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε το γιατί), τότε έχουμε και μία σοβαρή ένδειξη πως μάλλον πρόκειται για λάθος που θα πρέπει να διορθώσουμε. Στην τελική, ο δικός μας χώρος, θα πρέπει να είναι δικός μας, με κάθε τρόπο και νόημα.

Ο πόλεμος του ποτηριού Previous post
Ένα υπνοδωμάτιο όλο Άνοιξη – Η Προετοιμασία Next post

Αναζήτηση

Προϊόντα

Κατηγορίες προϊόντων

Social

Istikbal
Προϊόντα
Istikbal
Με την ποιότητα, την τεχνογνωσία και την υπογραφή Istikbal._
© 2024 · Istikbal Kimerland · All rights reserved · Design by Artware