Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι.
Επιχείριση: Καθάρισμα Φούρνου
Istikbal Blog
Μετά από ένα απαιτητικό Κυριακάτικο τραπέζι, αυτό που χρειάζεται καθάρισμα δεν περιορίζεται στον χώρο του τραπεζιού. Δεν είναι απλώς και μόνο τα πιάτα, ή τα σκεύη μαγειρικής. Πολλές φορές είναι και ο φούρνος μας. Και προφανώς, δεν ανήκουμε σε εκείνη την υπερβολική κατηγορία που με το που θα σβήσει ο φούρνος (λέμε τώρα) θα πρέπει να μπει στο πρόγραμμά μας για να καθαριστεί. Αλλά τα καμένα λίπη είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Προφανώς κι υπάρχουν καθαριστικά φούρνου τα οποία προσφέρουν αποτελεσματικότητα, η αλήθεια όμως είναι πως ακόμη και τα πλέον πιστοποιημένα, πολλές φορές δεν παίρνουν και τη δική μας έγκριση, καθώς για οποιονδήποτε λόγο δεν θέλουμε να κάνουμε χρήση χημικού καθαριστικού εκεί που μαγειρεύουμε.
Υπάρχει εναλλακτική;
Προφανώς και υπάρχει εναλλακτική, αυτή της πάστας σόδας. Όχι, μην πάει το μυαλό σας σε κάποιο γλυκό που περιέχει σόδα, ούτε σε μακαρονάδα. Απλώς, αν σε μισή κούπα προσθέσετε μερικές κουταλιές νερό και ανακατέψετε καλά, θα έχετε μια αρκετά παχιά πάστα, ζύμη, ή όπως αλλιώς θέλετε να την πείτε, σόδας. Χρησιμοποιώντας πάντα γάντια, για την προστασία των χεριών, μπορείτε να την απλώσετε στα τοιχώματα και τις επιφάνειες του φούρνου, κάνοντας κυκλικές κινήσεις.
Μην τρομάξετε αν η πάστα αυτή από άσπρη αρχίσει να αλλάζει χρώμα. Θα είναι αποτέλεσμα της διάλυση των λιπών. Και τώρα, υπομονή! Αφήστε τη να δράσει για αρκετές ώρες. Ακόμη καλύτερα για ένα ολόκληρο βράδυ. Προσοχή όμως: Σε καμμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ανάψετε τον φούρνο, για «να βοηθήσετε τη σόδα να διαλύσει τα λίπη». Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιδράσει στο pH της σόδας και να τη μετατρέψει σε αρκετά καυστική… Έτσι κι αλλιώς το επόμενο βήμα θα είναι καταλυτικό (κυριολεκτικά και μεταφορικά).
Πριν κάνετε οτιδήποτε, περάστε με ένα πανί τις επιφάνειες του φούρνου για να αφαιρέσετε την υπάρχουσα σόδα, όσο το δυνατόν καλύτερα, έπειτα ανάψτε τον απορροφητήρα, και αφήστε τον χώρο να αερίζεται επαρκώς. Σε ένα δοχείο ψεκασμού βάλτε ξίδι και ψεκάστε όλες τις επιφάνειες του φούρνου. Τα υπολείμματα της σόδας θα αντιδράσουν με το ξίδι και πιθανόν να δείτε κάποιους αφρούς. Έπειτα σκουπίστε και πάλι με ένα καθαρό ύφασμα όλες τις επιφάνειες. Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.
Και με τις σχάρες;
Σε όλη αυτή τη διαδικασία, μπορείτε να συμπεριλάβετε και τις σχάρες. Ίσως όμως και να είναι δύσκολο αυτό, καθώς υπάρχει πιο εύκολη λύση. Αν ο νεροχύτης μας είναι μικρός, επιλέγουμε μία μεγάλη λεκάνη, ή ακόμη κι αν δεν αρκεί στο μέγεθος η λεκάνη, τότε χρησιμοποιούμε την μπανιέρα μας. Με προσοχή όμως στις γρατζουνιές που μπορεί να προκαλέσει το μέταλλο.
Τοποθετήστε με προσοχή τις σχάρες, απλώστε επάνω τους υγρό για τα πιάτα και περιμένετε λίγη ώρα (20-30 λεπτά). Έπειτα γεμίστε με ζεστό νερό και αφήστε τις σχάρες να μουλιάσουν ιδανικά για ένα βράδυ. Τα καμένα λίπη θα μπορέσουν να απομακρυνθούν πλέον εύκολα και με ένα σφουγγαράκι.
Σε όλη αυτή τη διαδικασία, αφού έχετε τελειώσει με τις σχάρες, μην ξεχάσετε να καθαρίσετε και τον νεροχύτη / λεκάνη / μπανιέρα που χρησιμοποιήσατε… Λογικό, αλλά αξίζει μια υπενθύμιση.