▲ TOP

Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι.

Istikbal Blog Blog Blog Ετοιμάζοντας το γιορτινό τραπέζι

Ετοιμάζοντας το γιορτινό τραπέζι

Istikbal Blog

Οι κορυφαίες στιγμές κάθε γιορτής περνούν μέσα από το γεύμα, μέσα από το γιορτινό τραπέζι, και αυτό σημαίνει ότι είμαστε πάντοτε καλύτεροι όταν την απόλαυση τη μοιραζόμαστε με ανθρώπους που έχουν σημασία για εμάς. Ναι, προφανώς υπάρχουν και εκείνα τα τραπέζια με συγγενείς που είναι σκέτη κόλαση, αλλά -μεταξύ μας- πάντα βρίσκουμε τον τρόπο να τα ισορροπούμε με κάτι άλλο που μπορεί να διορθώσει την κατάσταση στην τελική αποτίμηση. των γιορτών.

Έτσι μια βασική προϋπόθεση είναι να ετοιμάσουμε, έστω και την ύστατη στιγμή ένα γιορτινό τραπέζι, το οποίο μπορεί να κάνει τη διαφορά, χωρίς όμως να χάσουμε τον ύπνο μας, ή όλη μας την ενέργεια και τη διάθεση. Και ίσως είναι αυτή η στιγμή που η «καταπιεσμένη» όλο τον χρόνο υπερβολή μας, μπορεί τώρα να βρει μια δημιουργική διέξοδο.

Προφανώς, ένα από τα βασικά συστατικά για ένα υπέροχο γιορτινό τραπέζι είναι το ίδιο το μενού, όμως και πάλι αυτό είναι …κάπως υπερεκτιμημένο. Άλλωστε οι καλύτερες ιστορίες ξεκινούν από κάτι που πολλές φορές μπορεί να μην έχει πετύχει και πολύ καλά ως μαγειρικό αποτέλεσμα. Όπως και να έχει όμως, το μενού είναι κάτι που μάλλον αγγίζει μια άλλη συζήτηση περί ορέξεως. Στην ουσία του, ένα γιορτινό τραπέζι βρίσκεται στην ίδια την οργάνωσή του.

Κι όταν μιλάμε για οργάνωση, οι περισσότεροι σκεφτόμαστε κατ’ ευθείαν έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα, μιας εξαιρετικά επιτυχημένης αμερικανικής σειρά της περιόδου 1994-2004. Αυτός όμως ο χαρακτήρας δεν είναι σε καμμία περίπτωση το πρότυπό μας, εκτός και μόνο στην περίπτωση που απολαμβάνουμε αυτό το είδος …νεύρωσης! Σε κάθε άλλη περίπτωση υπάρχουν κάποια εύκολα βήματα, για να απολαύσουμε την προετοιμασία σε πιο …ανθρώπινο πλαίσιο.

 

Τα βλέμματα στον πρωταγωνιστή

Και ποιός θα ήταν άλλος ο πρωταγωνιστής ενός γιορτινού τραπεζιού πέρα από το ίδιο το τραπέζι; Είναι το σημείο όπου όλα συναντιούνται: οι άνθρωποι, η απόλαυση, η γιορτινή διακόσμηση. Και ίσως σε πολλές περιπτώσεις αυτή να είναι και η στιγμή που το ίδιο το τραπέζι αποδεικνύει πως δεν είναι εκεί απλά για να γεμίζει τον χώρο, αλλά βρίσκεται εκεί για να ορίζει το σημείο, είτε είναι αυτόνομο σε ξεχωριστή τραπεζαρία, είτε στον χώρο του σαλονιού. Μόνο που, ως πρωταγωνιστής, δεν θα πρέπει να υπερκαλυφθεί κάτω από έναν βαρύ στολισμό, που θα μπορούσε να περιορίσει σαφώς τη λειτουργικότητά του. Για τη διακόσμηση, μπορεί να μας παραχωρήσει μόνο το 1/3 της επιφάνειάς του, και πάλι με μέτρο. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα πρέπει να έχουμε ως δεδομένο είναι το φως, ώστε να είναι επαρκές και να υποδέχεται όσους καθίσουν στο τραπέζι. (Τραπεζαρία κουζίνας με 4 καρέκλες)

Πάνω στο τραπέζι;

Ακόμη και την τελευταία στιγμή προλαβαίνουμε να ετοιμάσουμε και να στολίσουμε το τραπέζι μας. Ξεκινούμε προφανώς από ένα τραπεζομάντηλο. Και ναι, δεν χρειάζεται να είναι κάτι φαντεζύ. Ένα όμορφο λευκό τραπεζομάντηλο θα μπορούσε από μόνο του να είναι υπέρ-αρκετό για να δημιουργήσει την τέλεια βάση. Από εκεί και πέρα, πάνω στο λευκό δένει αρμονικά οτιδήποτε ασημένιο, από μικρά στολίδια, μέχρι και μια κάποια σύνθεση με ασημένιου χρώματος γιρλάντα. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να δημιουργήσετε εξαιρετικά αποτελέσματα με το κόκκινο και  το πράσινο, ως βασικά χρώματα των γιορτών. Μια κεντρική διακόσμηση θα ήταν ό,τι πιο ιδανικό! Θα μπορούσε να είναι απλά και μέσα σε ένα μπολ. Ένα κερί, λίγα στολίδια, μια σύνθεση από φρούτα εποχής, λίγα κλαράκια από έλατο… Είπαμε, ο χώρος του 1/3 είναι αρκετός!

Σε κάθε περίπτωση, αν «νοιώθετε την υποχρέωση» να βγάλετε το καλό σερβίτσιο και τα ακριβά μαχαιροπίρουνα, έχουμε πάντα ενδοιασμούς για αυτό. Πόσο θα στεναχωρηθείτε αν κάτι σπάσει; Αν δεν απαντήσατε αυτομάτως «Καθόλου! Είχα σκοπό να το σπάσω εγώ στο τέλος του τραπεζιού!», τότε το καλύτερο θα ήταν να επιλέξετε κάτι απλό και κομψό, και δεν χρειάζεται να είναι «ενιαίο σετ». Τα σετ έχουν περάσει σε άλλη εποχή εδώ και καιρό. Έτσι κι αλλιώς αυτή είναι μια στιγμή χαράς, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε άγχη και ανησυχίες δεν έχουν θέση στο τραπέζι σας.

Παίξτε με τις χαρτοπετσέτες και τα σχήματα, χρησιμοποιείστε τα κολονάτα ποτήρια ανάποδα τοποθετημένα ως κηροπήγια για ρεσώ, δημιουργήστε μερικές όμορφες γιορτινές συνθέσεις με μπισκότα και γιορτινά γλυκίσματα… Πάντα θα υπάρχει χώρος για μικρές πινελιές! Πρέπει όμως να τα κάνετε όλα αυτά; Ναι, αν το νοιώθετε. Όχι, αν πιστεύεται πως είναι αγγαρεία. Τόσο απλά!

Ο χώρος είναι κάτι το σχετικό

Και ακριβώς εδώ έρχεται το δεύτερο ζήτημα, αυτό του χώρου. Όταν το τραπέζι βρίσκεται στο σαλόνι, έχουμε συνηθίσει να το αφαιρούμε χώρο για να σταθούν πιο άνετα τα έπιπλα του καθιστικού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το τραπέζι διεκδικεί τον χώρο που του ανήκει. Δεν είναι δυνατόν να πρέπει κάθε φορά που κάποιος θα θέλει να μετακινηθεί να σηκώνονται 2-3 άτομα. Επίσης δεν γίνεται να κάθονται κάποιοι μόνο στο τραπέζι και οι υπόλοιποι στον καναπέ, ή όπου αλλού: Ή όλοι, ή κανείς. Γι’ αυτό ίσως χρειαστεί να μετακινήσουμε κάποιον καναπέ για λίγα εκατοστά, σωστά; Λάθος. Τίποτα δεν μετακινείται μόνο του! Θα πρέπει να μετακινήσουμε το σύνολο με τέτοιον τρόπο ώστε να μη δίνει την εντύπωση ενός «λάθος» διαρρυθμισμένου χώρου.

Σε κάθε περίπτωση οι μέρες γιορτής βρίσκονται εδώ να για μπορέσουμε να κερδίσουμε λίγες στιγμές γέλιου με ανθρώπους που νοιώθουμε δικούς μας. Οτιδήποτε έξω από αυτή τη σύμβαση, μάλλον θα πρέπει να μείνει στην άκρη. Δεν έχει νόημα και, άλλωστε, δεν ταιριάζει μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο των ημερών. Απολαύστε τις στιγμές!

Γιορτινή διακόσμηση Previous post
Καμένα λίπη: Οδηγός αντιμετώπισης Next post

Αναζήτηση

Προϊόντα

Κατηγορίες προϊόντων

Social

Istikbal
Προϊόντα
Istikbal
Με την ποιότητα, την τεχνογνωσία και την υπογραφή Istikbal._
© 2023 · Istikbal Kimerland · All rights reserved · Design by Artware