▲ TOP

Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι.

Istikbal Blog Blog Blog Μεγάλοι χώροι, μεγάλη ασυμφωνία στη διακόσμηση

Μεγάλοι χώροι, μεγάλη ασυμφωνία στη διακόσμηση

Istikbal Blog
Istikbal Σαλόνια | Μεγάλοι χώροι, μεγάλη ασυμφωνία στη διακόσμηση

Ένα από τα πλέον δύσκολα σημεία που έχει να αντιμετωπίσει ο τομέας της διακόσμησης είναι να διαμορφώσει έναν μεγάλο χώρο χωρίς να τον κάνει παράταιρο ή βαρετό. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, όταν για παράδειγμα μιλάμε για μια μεγάλη σαλοκουζίνα, ή, για να το πάμε στα άκρα, σαλοκουζινοτραπεζαρία. Αυτό, πέρα από τους πολλούς πόντους που μπορεί να σας δώσει σε γνωστό παιχνίδι λέξεων, μπορεί να προσφέρει απλόχερα και έναν πονοκέφαλο για το πώς θα διατηρήσουμε την ουσιαστική αισθητική και τη λειτουργικότητα στα επιθυμητά επίπεδα.

Το πρόβλημα συνήθως εντοπίζεται στο ότι ο ενιαίος μεγάλος χώρος έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συνήθως δεν έχει προϋπάρξει ως …αντικείμενο διακόσμησης στο μέγεθος και την ιδιοτροπία του. Όμως δεν μιλάμε εδώ για το προφανές που απορρέει από τα παραπάνω, αλλά για τη δυνατότητα εύρεσης μιας συμβατότητας, η οποία θα διατρέχει όλα όσα θα ενταχθούν σε έναν τέτοιο χώρο.

Όταν ένας μεγάλος ενιαίος χώρος πρέπει να εξυπηρετεί τουλάχιστον δύο βασικές λειτουργικές ανάγκες, τότε μάλλον τόσο έπιπλα, όσο και διακοσμητικά, θα πρέπει να πάρουν μια κάποια απόσταση από την ομοιομορφία. Αυτό από την άλλη ενέχει τον κίνδυνο μιας αισθητικής ασυμβατότητας, και έτσι το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να μην ανταποκρίνεται απόλυτα στις επιθυμίες μας, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό.

Γενικότερα, όπως έχει γίνει μάλλον από την αρχή κατανοητό, η περίπτωση των μεγάλων χώρων καθορίζεται περισσότερο από αντιφάσεις. Το ζητούμενο είναι να βρίσκουμε πάντα την ισορροπία μεταξύ των δύο άκρων, και να ζυγίσουμε σωστά επιλογή και αποτέλεσμα. Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά:

 

Διαίρει και συνένωνε

Εντάξει, δεν θα στήσουμε και χαρακώματα, ένας μεγάλος χώρος όμως, που φιλοξενεί πολλαπλές λειτουργίες, θα πρέπει να δηλώνει ξεκάθαρα το πού αρχίζει και πού τελειώνει τί. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να το καταφέρουμε αυτό. Ο πρώτος, από τους αισθητικά πιο ασφαλείς, είναι το χρώμα και τα έπιπλα. Το χρώμα και οι εναλλαγές χρωμάτων σε έναν μεγάλο χώρο αποτελούν μία εξαιρετική ένδειξη μετάβασης από τη μία περιοχή λειτουργικότητας στην άλλη. Παράλληλα, η σωστή επιλογή τους, μπορεί να χαρίσει ζεστασιά και να προσδώσει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον από άποψη αισθητικής, καθώς, σε μεγάλους χώρους, η χρωματική παλέτα, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, είναι εξαιρετικά εκτεταμένη και παράλληλα περιλαμβάνει και πολλά έντονα χρώματα. Ο δεύτερος τρόπος, αυτός των επίπλων, είναι πρακτικός, καθώς περιλαμβάνει μία επιλογή που ήδη έχει προστεθεί στον χώρο, ή τουλάχιστον μία επιλογή που θα βρει άμεση λειτουργική θέση. Ένας καναπές σε κάθετη γραμμή, ένας πάγκος, ένα τραπέζι, ή μία μεγάλη βιβλιοθήκη αποτελούν τις πλέον ασφαλείς λύσεις, οι οποίες δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια λάθους.

 

Πού πάνε τα έπιπλα;

Σε έναν μεγάλο χώρο, ακριβώς όπως έχετε αρχίσει να υποπτεύεστε από το παραπάνω, τα έπιπλα καλό θα ήταν να απομακρυνθούν από τους τοίχους. Ναι, το έχουμε σημειώσει, όταν ο χώρος είναι μικρός, τότε μπορούμε να κερδίσουμε πολλά από την επαφή των επίπλων στους τοίχους. Στην περίπτωση όμως μιλάμε για κάτι μεγαλύτερο, τότε σίγουρα θα χάσουμε. Αν και πάντα λέμε ότι η τραπεζαρία δεν θα πρέπει να ακουμπάει σε τοίχο, στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι επιτακτικό να μη συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σε έναν μεγάλο χώρο, κάθε έπιπλο που ακουμπάει σε τοίχο μπορεί να μεταμορφωθεί σε μία ασύμμετρη προέκτασή του, αφήνοντας μεγάλα κενά στη μέση του δωματίου, δημιουργώντας επιπροσθέτως μία αίσθηση ψυχρότητας.

Istikbal Σαλόνια | Μεγάλοι χώροι, μεγάλη ασυμφωνία στη διακόσμηση
Istikbal Σαλόνια | Μεγάλοι χώροι, μεγάλη ασυμφωνία στη διακόσμηση

Φως, περισσότερο φως!

Ναι, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο να μιλάμε για την επάρκεια ενός χώρου σε φως. Συνήθως οι μεγάλοι χώροι έχουν και αρκετά μεγάλες διόδους διέλευσης του φυσικού φωτός. Ας θεωρήσουμε λοιπόν δεδομένο πως κάτι τέτοιο ισχύει. Το πρόβλημα εμφανίζεται σταδιακά μέσα στη μέρα, όσο το φυσικό φως αρχίζει να εξαφανίζεται. Οι λάμπες από τα φωτιστικά της οροφής ακολουθούν δύο …τάσεις, ή να προσφέρουν υπερβολικά πολύ φως σε ορισμένα σημεία, ή να μην επαρκούν. Σίγουρα όμως είναι εξαιρετικά κουραστικό, αν κάποιος θέλει να χαλαρώσει, να έχει αναμμένα τα φώτα της οροφής. Για όλους τους παραπάνω λόγους, καλό θα ήταν να καταφύγουμε σε μικρότερες πηγές φωτός σε λειτουργικά σημεία. Ένα φωτιστικό δαπέδου, ένα κομψό επιτραπέζιο φωτιστικό, κρυφός φωτισμός ή έξυπνος φωτισμός, μπορούν να δημιουργήσουν την ιδανική ατμόσφαιρα στον χώρο και παράλληλα να εξαλείψουν σκοτεινά σημεία και σκιές.

 

Αγάπη για το ύφασμα

Από τις κουρτίνες και τα χαλιά, μέχρι και τα διακοσμητικά, τα υφάσματα δίνουν μια αίσθηση ζεστής πολυτέλειας και είναι ιδανικά από τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου, μέχρι τις τελευταίες μέρες της άνοιξης. Ένας μεγάλος χώρος τα έχει για πολλούς λόγους ανάγκη. Πέρα από την ομοιογένεια που προσφέρουν, και την οικειότητα στην αίσθηση, τα υφάσματα έχουν την ιδιότητα να απορροφούν την αντήχηση, και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για έναν χώρο τόσο θορυβώδη από τις αντηχήσεις.

Μικροί χώροι, μεγάλες προκλήσεις Previous post
Διακόσμησης, διαρρύθμισης και μικρών χώρων συνέχεια… Next post

Αναζήτηση

Προϊόντα

Κατηγορίες προϊόντων

Social

Istikbal
Προϊόντα
Istikbal
Με την ποιότητα, την τεχνογνωσία και την υπογραφή Istikbal._
© 2023 · Istikbal Kimerland · All rights reserved · Design by Artware