▲ TOP

Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι.

Istikbal Blog Blog Blog Μετατρέποντας ένα παιδικό δωμάτιο σε εφηβικό

Μετατρέποντας ένα παιδικό δωμάτιο σε εφηβικό

Istikbal Blog
Μετατρέποντας ένα παιδικό δωμάτιο σε εφηβικό | Παιδικόι Δωμάτιο

Έρχεται κάποια στιγμή για τα παιδιά που όλα ξεκινούν να αλλάζουν. Από τη μία στιγμή στην άλλη δεν θέλουν πια οι φίλοι τους να μπαίνουν στο παιδικό τους δωμάτιο, μοιάζουν να επαναστατούν με τον ίδιο τον χώρο, ζητούν να παίζουν στην κουζίνα ή το σαλόνι, θέλουν να κοιμηθούν στον καναπέ του σαλονιού ή μόνα τους στο κρεβάτι των γονιών τους… Όλα ή έστω κάποια από αυτά ξεκινούν μόλις το παιδί συνειδητοποιήσει πως ο χώρος του μοιάζει πολύ παιδικός για την ηλικία του, ή δεν μπορεί πλέον να καλύψει τις ανάγκες του.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από μία λογική αρχή. Όσο μεγαλώνει ένα παιδί, τόσο μεγαλώνουν και οι απαιτήσεις του από έναν χώρο. Η παιδική κούνια μετατρέπεται σε παιδικό κρεβατάκι – αυτοκίνητο, ή κρεβατάκι της πριγκίπισσας κι από εκεί θα πρέπει να μετατραπεί σε κανονικό νεανικό κρεβάτι. Το ίδιο και το γραφείο, το ίδιο και η διακόσμηση. Είναι ένα πλαίσιο αλληλένδετων διαδικασιών που αναπόφευκτα ξεκινούν να συμβαίνουν με το πέρασμα του χρόνου. Πώς μπορεί να γίνει όμως αυτό, ειδικά στη φάση εκείνη που το παιδί μπαίνει ή βρίσκεται στην εφηβεία;

Η συζήτηση είναι το χρησιμότερο εργαλείο που έχετε στα χέρια σας, σε κάθε θέμα, σε κάθε περίσταση, κι αυτή είναι μία από εκείνες τις περιπτώσεις που η συζήτηση δεν θα είναι “βαρετή” για το ίδιο το παιδί, στο δικό του το μυαλό. Δώστε του το βήμα και την πρωτοβουλία να προτείνει θέματα, χρώματα και ύφος, ώστε να μπορέσει να εκφραστεί μέσα από τον χώρο του και να τον νοιώσει δικό του. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να φτιάξουμε ένα δωμάτιο το όποιο θα το αντιπροσωπεύει, τόσο για ερεθίσματα που θα λαμβάνει από αυτό, όσο και για τη δυνατότητα έκφρασης – δημιουργίας μέσα από αυτό.

Εντάξει, η φαντασία ενός παιδιού, σε αυτή την ηλικία, καλπάζει. Μπορεί να λατρεύει το διάστημα και να θέλει το κρεβάτι του να βγάζει φωτιές και να απογειώνεται. Εδώ είναι η συμμετοχή του γονιού που θα φέρει όλη αυτή τη δημιουργική φαντασία σε ένα πιο ρεαλιστικό πλαίσιο. Επιπλέον, αυτό θα ήταν ένα καλό σημείο για μια συζήτηση γύρω από τη σημασία των πραγμάτων, τη λειτουργικότητά τους και την αξία τους (αλλά σε καμμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι μια ψυχρή “διάλεξη”).

Πώς θα πρέπει όμως να κινηθούμε; Μάλλον θα πρέπει για λίγο να γίνουμε κι εμείς παιδιά, να μπούμε στο μυαλό τους και να κινηθούμε με άξονες τον παιδικό ενθουσιασμό, αλλά και την πρακτικότητα του ενήλικα. Έτσι, συζητώντας μαζί με το παιδί, θα πρέπει να δούμε τί είναι αυτό που πραγματικά το ενδιαφέρει. Η αγαπημένη του δραστηριότητα, το αγαπημένο του χρώμα, το αγαπημένο του τραγούδι, ο αγαπημένος του ήρωας, με μία μόνο προσοχή. Δεν θα πρέπει κάτι από όλα αυτά να αποτελεί τη βασική θεματική που με δυσκολία μόνο θα μπορούσε να αλλάξει. Έτσι μπορούμε από τον αγαπημένο παιδικό ήρωα να χρησιμοποιήσουμε το ζωντανό χρώμα στους τοίχους και την εικόνα του σε κορνίζα και μινιατούρες που εύκολα μπορούν να αλλάξουν σε μερικά χρόνια. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τη χρωματική και την αισθητική βάση που μπορεί εύκολα να υποστηρίξει διαφορετικές θεματολογίες, χωρίς να απαιτεί ριζικές μετατροπές.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο στηρίζεται ολόκληρη η φιλοσοφία της αλλαγής. Δημιουργήστε μαζί με το παιδί και δώστε του χώρο να εκφραστεί και να προσλάβει ερεθίσματα μέσα από τη δημιουργικότητα. Ακόμη και στην περίπτωση που αυτό το οποίο θα προτείνει νοιώθετε πως δεν ταιριάζει με την αισθητική του χώρου ή είναι τελείως έξω από τη λογική και το γούστο σας, συζητήστε το μαζί του. Είναι μία από αυτές τις πολύτιμες ευκαιρίες που περιλαμβάνουν όλα εκείνα τα ζωτικά χαρακτηριστικά μιας πολύ παραγωγικής συζήτησης γονιού και παιδιού.

Ως προς τις ουσιαστικές ανάγκες του χώρου, δυστυχώς δεν υπάρχει ένας ολοκληρωμένος οδικός χάρτης, ο οποίος θα μπορούσε να μας κατευθύνει στο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, καθώς κάθε παιδί έχει τις δικές του ξεχωριστές ανάγκες και απαιτήσεις από αυτό. Γι’ αυτό ας δούμε τις πλέον ασφαλείς επιλογές:

Αποθηκευτικοί χώροι

Ναι, σίγουρα δεν έχει πια τα παιδικά του παιχνίδια που γέμιζαν πατώματα, κούτες, συρτάρια, ντουλάπια, έχει όμως ανάγκη για τα βιβλία, τα επιτραπέζια, τα πιο μεγαλίστικα παιχνίδια, τα σχολικά είδη, τα ρούχα του που μεγαλώνουν σε πλήθος και μέγεθος… Σίγουρα λοιπόν, οι αποθηκευτικοί χώροι είναι κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό για να διαμορφώσουν ένα νεανικό δωμάτιο ως τον πλέον λειτουργικό χώρο για το παιδί. Σε αυτή την κατηγορία προφανώς και σκεφτόμαστε τόσο τα έπιπλα με κρυφούς αποθηκευτικούς χώρους, όσο και τα ντουλάπια ή τα ράφια. Μη φοβηθείτε να τα επιλέξετε όλα.

Γραφείο – βιβλιοθήκη

Εντάξει, αυτό πηγαίνει χωρίς να χρειαστεί καν να ειπωθεί. Το γραφείο και η βιβλιοθήκη θα αποτελούν το κέντρο του παιδικού δωματίου για πολλά χρόνια… Αυτή είναι και η ευκαιρία να τα επιλέξετε ως κέντρο και της αισθητικής του χώρου. Μπορούν από αυτά να ξεκινούν όλες οι γραμμές διακόσμησης και σε αυτά να καταλήγουν όλες οι γραμμές των χρωμάτων. Δώστε στα δύο αυτά έπιπλα την πραγματική τους σημασία, και μη φοβηθείτε την υπερβολή. Θέλουμε, έτσι κι αλλιώς, να αποτελούν σημείο έκφρασης της δημιουργικότητας.

Κρεβάτι

Εδώ μάλλον δεν μπορούμε να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο πέρα από την επιλογή ενός κρεβατιού που θα δημιουργεί το συναίσθημα της χαλάρωσης, της ασφάλειας και της απόλαυσης των ονείρων. Θα πρέπει όμως να φροντίσουμε να δένει αρμονικά με όλη την αισθητική του χώρου, γι’ αυτό και μία σοφή επιλογή θα ήταν να καταφύγουμε στις συνθέσεις επίπλων, για να διασφαλίσουμε το ενιαίο αισθητικά αποτέλεσμα.

Παιδικό Intro
Παιδικό Sandy

Από εκεί και πέρα, όλα βρίσκονται στη δική σας επιλογή, καθώς και στις επιθυμίες και ανάγκες του παιδιού, με βάση την καθημερινότητά του, αλλά και με στόχο την εξαιρετική λειτουργικότητα του χώρου. Ένα όμορφο χαλί στα αγαπημένα του χρώματα, κουρτίνες που να υποστηρίζουν τη χρωματική θεματική του δωματίου, αγαπημένα posters, διακοσμητικά… Όλα έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση και όλα βασίζονται στη δημιουργικότητα, την απόλαυση του χώρου και τη λειτουργικότητά του.

Μικροί χώροι – Μεγάλες δυνατότητες Previous post
Προϊόντα ύπνου για Οικιακή και για Επαγγελματική χρήση Next post

Αναζήτηση

Προϊόντα

Κατηγορίες προϊόντων

Social

Istikbal
Προϊόντα
Istikbal
Με την ποιότητα, την τεχνογνωσία και την υπογραφή Istikbal._
© 2023 · Istikbal Kimerland · All rights reserved · Design by Artware