▲ TOP

Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι.

Istikbal Blog Blog Blog Μικροί χώροι, μεγάλες προκλήσεις

Μικροί χώροι, μεγάλες προκλήσεις

Istikbal Blog
Σαλόνι Istikbal | Σαλόνια Istikbal

Συνήθως οι χώροι που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι οι μικρότεροι. Ένα μικρό σπίτι, όπως συνήθως συμβαίνει για παράδειγμα στις επιλογές των φοιτητών, είναι όμορφο, εύκολο στην τακτοποίηση, αλλά η αρχική του διαμόρφωση αποτελεί μια πραγματική πρόκληση. Πολλές φορές οι χώροι του σπιτιού μοιάζουν να μην είναι αρκετοί για να καλύψουν τις ανάγκες, καθώς το σπίτι μπορεί να αποτελείται από ενιαία τμήματα, ή το μέγεθος των επιμέρους χώρων μπορεί να μην είναι πρακτικά αρκετό για τη δική σας καθημερινότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν πρακτικές λύσεις για να πετύχουμε τον στόχο μας, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο κάθε σπιθαμή του χώρου μας.

Κι όταν μιλάμε για κάθε σπιθαμή, δεν εστιάζουμε αποκλειστικά στην οριζόντια επιφάνεια. Συνήθως ξεχνάμε ότι η κάθετη επιφάνεια ενός σπιτιού, ειδικά στις μικρότερες εκδοχές, προσφέρει πολύ περισσότερο χώρο εκμετάλλευσης. Ας ξεκινήσουμε όμως από τα πολύ βασικά, βλέποντας τον ίδιο τον χώρο.

Καλώς ή κακώς ο χώρος είναι συγκεκριμένος, αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να τον διαμορφώσουμε με επιμέρους διαχωρισμούς. Κάθε είδους κάθετα διαχωριστικά μπορούν να δημιουργήσουν χρηστικές περιοχές μέσα σε έναν ενιαίο χώρο. Κι όταν μιλούμε για χρηστικές περιοχές, αυτές μπορεί να είναι από απλές διακριτικές γωνίες, μέχρι και ένα ξεχωριστό δωμάτιο. Πώς όμως γίνεται αυτό;

Πρώτα από όλα θα πρέπει να αποφασίσουμε το πόσο “μόνιμος” θα είναι αυτός ο διαχωρισμός που θέλουμε να διαμορφώσουμε. Από αυτό εξαρτάται το τι υλικό θα χρησιμοποιήσουμε για να το επιτύχουμε, καθώς η επιλογή μας αυτή θα καθορίσει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώνουμε εύκολα ή όχι τον διαχωρισμό αυτόν.

 

Γρήγορες λύσεις

Είναι ίσως το πλέον απλό και γρήγορο να καθορίσουμε τα όρια ενός χώρου με εύκολα κινούμενα χωρίσματα. Πρώτες σε αυτή την κατηγορία έρχονται οι κουρτίνες, και γενικότερα τα κάθετα υφάσματα. Δεν είναι μόνο για τα παράθυρα ή τις μπαλκονόπορτες. Η ιδανική τοποθέτησή τους μπορεί όχι μόνο να μας χαρίσει έναν επιπλέον εσωτερικό χώρο που εύκολα διαχωρίζεται και επανενώνεται, αλλά και να διακοσμήσει τον χώρο, από τη στιγμή που θα συνάδει με τη γενικότερη αισθητική επιλογή που έχουμε κάνει.

 

Ουσιαστικές παρεμβάσεις

Είναι ίσως μια ακριβή παρέμβαση, αλλά απολύτως χρηστική είναι η τοποθέτηση (αναλόγως του ανοίγματος) σπαστής πόρτας ή σπαστού παραπετάσματος. Η επιλογή αυτή απαιτεί τη μικρότερη δομική παρέμβαση και αν και ουσιαστική, μπορεί εύκολα να προσαρμόζεται, ώστε να χωρίζει ή να επανενώνει τον χώρο. Στην επιλογή αυτή, μάλλον κινούμαστε σε πιο ασφαλή νερά ως προς την αισθητική ομοιογένεια, αλλά και ως προς την οπτική ομαλότητα.

 

Χρηστικές προσθήκες

Αν θέλετε να διαχωρίσετε έναν χώρο με μια λίγο πιο διακριτική και συνάμα χρηστική παρέμβαση, δοκιμάστε τις βιβλιοθήκες. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να …περιχαρακώσετε ένα κρεβάτι, ή ένα μικρό καθιστικό. Επιπροσθέτως, μη φοβηθείτε να τις φτάσετε μέχρι το ταβάνι, αλλά και να προσθέσετε και κλειστά ράφια – ντουλάπια, καθώς οι μικροί χώροι ζητούν απεγνωσμένα πολλούς αποθηκευτικούς χώρους.

 

Μόνιμες παρεμβάσεις

Δεν είναι μόνο οι κάθετες γυψοσανίδες που μπορούν να κλείσουν μόνιμα έναν χώρο, είναι και κάθε είδους κατασκευές, και ακόμη περισσότερο αν αυτές διαθέτουν κρυφούς αποθηκευτικούς χώρους. Το μόνο που θα πρέπει να υπολογίσουμε σε αυτή την περίπτωση είναι οι φυσικές πηγές φωτισμού του χώρου. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην μπλοκάρουμε το φως που δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τεχνητά.

Σαλόνι Liva
Σαλόνι Diego

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε μία ολοκληρωμένη και πραγματική εικόνα για την όποια παρέμβαση θέλουμε να κάνουμε. Καλό θα ήταν να μελετήσουμε προσεκτικά την κάτοψη του χώρου και να βεβαιωθούμε ότι θα υπάρχει αρκετός χώρος για τα λειτουργικά έπιπλα που θέλουμε να τοποθετήσουμε, ή, ακόμη περισσότερο, πως δεν θα εμποδίσουμε την πρόσβαση μας σε οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού.

Bonus tip

Προτιμήστε την πολυχρηστικότητα των επίπλων. Ένα κρεβάτι που μπορεί να μετατραπεί σε καναπέ, ένας καναπές που μπορεί να μετατραπεί σε κρεβάτι, ένας διαχωριστικός πάγκος που μπορεί να λειτουργεί και σαν τραπέζι… Ακόμη και η πλάτη ενός καναπέ μπορεί να αποτελέσει για παράδειγμα το διαχωριστικό του πιθανώς ενιαίου χώρου κουζίνας – σαλονιού. Τα πολυμορφικά έπιπλα, τα έπιπλα με κρυφό αποθηκευτικό χώρο, αλλά και το να εκμεταλλευτούμε τις κάθετες επιφάνειες προσθέτοντας ράφια είναι ίσως τα μεγαλύτερα όπλα μας απέναντι στη στενότητα του χώρου, και είναι ακριβώς αυτά που θα μας βγάλουν κερδισμένους τόσο στη λειτουργική, όσο και στην καθημερινή αισθητική του τελικού αποτελέσματος.

Φθινοπωρινή διάθεση στη διακόσμηση Previous post
Μεγάλοι χώροι, μεγάλη ασυμφωνία στη διακόσμηση Next post

Αναζήτηση

Προϊόντα

Κατηγορίες προϊόντων

Social

Istikbal
Προϊόντα
Istikbal
Με την ποιότητα, την τεχνογνωσία και την υπογραφή Istikbal._
© 2023 · Istikbal Kimerland · All rights reserved · Design by Artware