▲ TOP

Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι.

Istikbal Blog Blog Blog Νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα, σε 5 απλά βήματα

Νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα, σε 5 απλά βήματα

Istikbal Blog
istikbal-iq-sleep_3

Η αρχή ενός νέου έτους αποτελεί ένα άτυπο ορόσημο ενός νέου ξεκινήματος. Ακόμη κι όσοι δεν βλέπουμε τις πρώτες μέρες του χρόνου σαν μια νέα αρχή, ακόμη κι αν μας πιάνει μια γκρίνια για τα περασμένα και μια μελαγχολία για όλα όσα έφυγαν, θα πρέπει να έχουμε σταθερά στο μυαλό μας πως ο μόνος τρόπος για να ξεκινήσουμε κάτι καινούργιο είναι αποκλειστικά κοιτώντας μπροστά. Και ποιός καλύτερος τρόπος για να κοιτάξουμε μπροστά από το να αφήσουμε στην άκρη πράγματα που -ακόμη και ως λεπτομέρειες, κάποιες φορές- μας κρατούν δεμένους σε κάτι περασμένο.  Τώρα, αν αυτό το “στην άκρη” το κάνουμε “κι ακόμα παραπέρα”, τότε μάλλον είμαστε σε πολύ καλό δρόμο!

Ό,τι κι αν έχει καταγράψει η μνήμη μας, αυτό που έχει σημασία είναι να αφαιρέσουμε από την καθημερινότητά μας ό,τι μπορεί να μας βαραίνει. Κι όσο και αν έχουμε ήδη μιλήσει για την ψυχολογική φόρτιση που μπορεί να κουβαλάει ένα αντικείμενο ως μνήμη, αυτό που έχει πρακτική σημασία είναι η παρουσία μη χρηστικών αντικειμένων στον χώρο μας, τα οποίο μπορούν όχι μόνο να βαραίνουν οπτικά την εικόνα ενός χώρο, όσο και να επιβαρύνουν τη λειτουργικότητά του. Και δεν μιλάμε μόνο για μικροαντικείμενα ή έπιπλα, μιλάμε για κομμάτια μιας καθημερινότητας που έχει παρέλθει.

 

Βήμα 1ο: Πάρτυ στην ντουλάπα

Ανοίξτε τις ντουλάπες σας και βγάλτε ό,τι κρατάτε χωρίς τον παραμικρό λόγο. Δεν θα μπούμε στο τζιν που κρατάμε από το γυμνάσιο, και όχι, οι βάτες δεν θα επιστρέψουν στη μόδα μέσα στην επόμενη 10ετία. Ελαφρώστε το περιεχόμενο, και δώστε στον εαυτό σας τις ρεαλιστικές επιλογές που υπάρχουν, αισθητικά και πρακτικά. Γενικά, ό,τι φθαρμένο και ό,τι δεν έχετε φορέσει τα τελευταία 3 χρόνια, δεν θα το φορέσετε -το ξέρουμε καλά και οι δύο.

Είναι δύσκολο μία ντουλάπα να είναι πάντοτε στην εντέλεια, και είναι πολύ δελεαστικό το να μην της αφιερώσουμε τον χρόνο που απαιτεί, αλλά πόσο πιο όμορφα θα νοιώθατε εάν, ανοίγοντας την ντουλάπα ξέρατε ακριβώς τί θα φορέσετε και πού θα το βρείτε;

 

Βήμα 2ο: Από ντουλάπα σε ντουλάπι

Συρτάρια και ντουλάπια με χαρτιά, παλιούς λογαριασμούς, γενικά με το “αρχείο των άχρηστων μικροαντικειμένων. Το εγχειρίδιο με τις οδηγίες χρήσης του παλιού σας πλυντηρίου, οι άδειες μπαταρίες, η “παντόφλα”-κινητό Motorola και τα κλειδιά από πόρτες που δεν θυμάστε καν ότι υπάρχουν, είναι τα καλύτερα υλικά για τους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης. Κανένα από όλα αυτά δεν θα αποκτήσει αξία και τίποτα δεν κουβαλάει συναίσθημα. Ταξινομήστε τα ανά υλικό και κάνετε μια πολύ μεγάλης αξίας κίνηση προς το ίδιο το περιβάλλον.

Βήμα 3ο: Ντουλάπια έχει και η κουζίνα

Περάστε μια βόλτα από την κουζίνα. Κι όσοι και όσες σκεφτήκατε τώρα τη φράση “Μην ανοίγεις πληγές”, είστε (ή μάλλον, είμαστε) ακριβώς οι αποδέκτες αυτού του βήματος. Πείτε πως είναι “γενική”. Κατεβάστε όλα τα ράφια με τη σειρά και ξεφορτώστε τα από ό,τι έχει λήξει. Η βρόμη που έχετε πάρει και έμεινε μισή στο ντουλάπι, δεν έχει πλέον θέση εκεί. Περάστε από τους συνήθεις ύποπτους καφέδες και τα ζυμαρικά, ε, και τσεκάρετε και ό,τι άλλο -κυρίως κονσερβοποιημένο- που νομίζουμε πως κρατάει για πάντα. Και μην ξεχνάτε: Ραγισμένες κούπες (εκτός κι αν έχουν μόνο συναισθηματική αξία) και πιάτα, μπορούν να γίνουν και επικίνδυνα στη χρήση, γι’ αυτό καλό θα ήταν να το πάρουμε απόφαση και να τα αποχωριστούμε.

 

Βήμα 4ο: Κρυμμένοι θησαυροί …για άλλους

Όλοι έχουμε πάρει κατά καιρούς δώρα που, εντάξει, ας το ομολογήσουμε, δεν ήταν και ό,τι καλύτερο για το δικό μας γούστο, και πάντα τα κρατάμε σε ένα ντουλάπι, ή ένα ράφι ή έναν χώρο “της απόρριψης”, δήθεν από ενοχές και τύψεις. Η καλύτερη περίπτωση για αυτά είναι να τους βρείτε κάποιον που θα τα αγαπήσει. Μόνο προσέξτε μην κατά λάθος επιστρέψετε κάποιο από τα δώρα σε αυτόν που σας το είχε πάρει… Γενικότερα όμως δεν είναι κακό να δίνετε σε κάποια αντικείμενα την πραγματική τους ουσία: να προσφέρουν χαρά σε κάποιον που τα χρειάζεται ή που του αρέσουν.

 

Βήμα 5ο: Κάτι δικό μας, πολύτιμο

Αλλάξτε ό,τι σας βαραίνει, ό,τι φορτώνει αρνητικά τη μέρα σας, ή ό,τι δεν σας αφήνει να ξεκουραστείτε σωστά. Δεν σας λέω να αλλάξετε ολόκληρο σαλόνι ή υπνοδωμάτιο, αλλά να ξεκινήσετε από την καρδιά των πραγμάτων, από ό,τι θα μπορούσε να έχει άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητα. Δώστε στο σώμα σας την απόλυτη ξεκούραση με ένα κατάλληλο ανατομικό στρώμα, ή ένα σωστό μαξιλάρι. Αυτές είναι οι ευεργετικές αλλαγές, που μπορούν να παίξουν κάθε μέρα σημαντικό ρόλο στην ποιότητα ζωής και την απόλαυση της κάθε στιγμής.

 

Ακριβώς αυτή είναι η ουσία. Θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι το νόημα δεν βρίσκεται στα αντικείμενα, αλλά στην ίδια την καθημερινότητά μας. Και η καθημερινότητα μπορεί να φορτιστεί περισσότερο από κάτι που μας βαραίνει, ακόμη κι αν δεν του δίνουμε σημασία πως βρίσκεται εκεί. Δεν μιλάμε για γενική αποσυμφόρηση της αποθήκης (αν και αυτό είναι κάτι που πονάει, τις περισσότερες φορές), μιλάμε για απλά καθημερινά πράγματα που μπορούν να κάνουν την ουσιαστική διαφορά.

Νέα χρονιά, έπιπλα και resolutions… Previous post
Τουριστική επιχείρηση και στρώματα Next post

Αναζήτηση

Προϊόντα

Κατηγορίες προϊόντων

Social

Istikbal
Προϊόντα
Istikbal
Με την ποιότητα, την τεχνογνωσία και την υπογραφή Istikbal._
© 2023 · Istikbal Kimerland · All rights reserved · Design by Artware