▲ TOP

Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι.

Istikbal Blog Blog Blog Ένα βρεφικό δωμάτιο με οδηγίες χρήσης

Ένα βρεφικό δωμάτιο με οδηγίες χρήσης

Istikbal Blog

Κατά μία μεγάλη σύμπτωση -έτσι λέμε πλέον την ηλικία- πολλές φίλες έρχονται αντιμέτωπες με την πρόκληση του να διαμορφώσουν το δικό τους βρεφικό δωμάτιο. Και το πρώτο πράγμα που κάνει κάποιος είναι να ξεκινήσει την έρευνα, είτε ρωτώντας, είτε αναζητώντας πληροφορίες για το πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε το ιδανικό βρεφικό δωμάτιο. Προφανώς δεν υπάρχει ένας ολοκληρωμένος οδηγός για κάτι τέτοιο, καθώς κάθε περίπτωση, είτε λόγω χώρου, είτε λόγω συνθηκών, είναι διαφορετική.

Πριν ξεκινήσουμε όμως να ετοιμάζουμε τον χώρο, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τον χρόνο. Και δεν εννοούμε το μέχρι πότε θα πρέπει να είναι έτοιμο, αλλά το μέχρι πότε θα μπορεί να είναι χρήσιμο. Ας το κάνουμε όμως κάπως πιο απλό. Ένα βρεφικό δωμάτιο μπορεί να είναι χρήσιμο ή μάλλον χρηστικό με την αρχική μορφή του για 2-3 χρόνια. Όπως έχουμε δει, το βρεφικό – παιδικό δωμάτιο είναι ένας χώρος του σπιτιού που αλλάζει πιο συχνά από οποιονδήποτε άλλον. Και αυτό θα πρέπει να είναι το πιο βασικό κομμάτι της σχεδίασής μας.

Ίσως όμως και αυτός ο λόγος να είναι εκείνος που πολλές φορές οι γονείς προτιμούν να διατηρούν για πολύ χρόνο τη βρεφική κούνια στο δικό τους υπνοδωμάτιο. Αυτό όμως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη, τόσο για τη διαμόρφωση της νοοτροπίας του ύπνου στο παιδί, όσο και για τη δική τους ισορροπία.

Έτσι προδώσαμε και το πρώτο συστατικό του βρεφικού δωματίου, που μάλλον είναι προφανές. Η κούνια. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς τα πιστοποιητικά ασφάλειας σε αυτή την περίπτωση δεν παίζουν ούτε ρόλο εντυπωσιασμού, ούτε διακόσμησης. Είναι η πρακτικότερη ασφάλεια, τουλάχιστον από τα προφανή ατυχήματα που θα μπορούσαν να συμβούν.

Το δεύτερο συστατικό που έρχεται μαζί με το πρώτο είναι το στρώμα, και μαζί και όλα τα απαραίτητα του ύπνου. Και για το στρώμα υπάρχουν τα βασικά, όπως η ποιότητα και η ασφάλεια των υλικών του, αλλά και μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, όπως για παράδειγμα η απόλυτη εφαρμογή του στις πλευρές της κούνιας που δεν επιτρέπει στο μωρό να γλιστρήσει και να εγκλωβίσει ανάμεσα τα δάχτυλά του.

Και αφού πήραμε τα έπιπλα με τη σειρά, σειρά έχει και η αλλαξιέρα, όπου μάλλον εδώ τα πράγματα είναι σχεδόν δεδομένα. Ας έχουμε αρκετό αποθηκευτικό χώρο, συνδυάζοντας τη φύλαξη όλων των απαραίτητων. Και ίσως παραδίπλα να έχουμε και έναν καλό κάδο απορριμμάτων, που αν το ψάξουμε καλύτερα, μπορούμε να βρούμε ιδιαίτερες προτάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν ακόμη και το θέμα των οσμών, για το μικρό εκείνο διάστημα που… Σταματάμε εδώ. Ή μάλλον, βάζουμε μερικά ακόμη στη λίστα, όπως: Αποθηκευτικά κουτιά με παιδικά μοτίβα, ίσως κάποιο λίκνο, ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να αφορά τον πρώτο χρόνο του παιδιού.

Βασικό κομμάτι στη φύλαξη του παιδιού έχει πλέον και το σύστημα monitoring, και δεν το γράφουμε «σύστημα παρακολούθηση» στα ελληνικά, γιατί απλά ακούγεται «κάπως». Καλό θα είναι να έχουμε την εικόνα σε πραγματικό χρόνο, αλλά σίγουρα χωρίς υπερβολές.

Ως προς την ίδια τη διακόσμηση, το μόνο που χρειάζεται να υπενθυμίσουμε πως θα χρειαστεί να αλλάξει σύντομα, καθώς υπακούει κι αυτή στον κανόνα του παιδικού δωματίου που συμπαρασύρεται από τις αλλαγές που συμβαίνουν με την ανάπτυξη του παιδιού. Έτσι θα πρέπει να αποφύγουμε τις υπερβολές και, κυρίως, τις υπερβολές που δεν μπορούν εύκολα να αλλάξουν.

Έτσι μάλλον φαίνεται πως έχουμε καλύψει τα βασικά, όμως ξεχνάμε κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Σε ένα βρεφικό δωμάτιο θα περάσουμε πολλές ώρες, πολύ περισσότερες από όσες φανταζόμαστε. Γι’ αυτό υπάρχει και κάτι ακόμη που θα πρέπει να προστεθεί σε ένα βρεφικό δωμάτιο, και αυτό δεν έχει να κάνει άμεσα με το ίδιο το παιδί, αλλά είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στους γονείς: Ένας καναπές, ή μια πολυθρόνα που μπορεί να γίνει κρεβάτι, θα είναι η ιδανική λύση για όλες εκείνες τις στιγμές.

 

Προφανώς και υπάρχουν πολλές παράμετροι που θα πρέπει να υπολογίσουμε ακόμη για να φτιάξουμε το τέλειο βρεφικό δωμάτιο (από την ποιότητα των υλικών στο κάθε τί, τα προστατευτικά, μέχρι και τον φωτισμό, τον θόρυβο, και τόσα άλλα) που περισσότερο μοιάζει με work in progress. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι να μπορούμε να καλύπτουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες της καθημερινότητας με ποιότητα, τόσο για το ίδιο το παιδί, όσο και για εμάς τους ίδιους.

Βρεφικό Κρεβάτι Intro
Θυμάστε τα ‘90s; Previous post
3 γενικοί μύθοι για το ξίδι Next post

Αναζήτηση

Προϊόντα

Κατηγορίες προϊόντων

Social

Istikbal
Προϊόντα
Istikbal
Με την ποιότητα, την τεχνογνωσία και την υπογραφή Istikbal._
© 2023 · Istikbal Kimerland · All rights reserved · Design by Artware