▲ TOP

Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι.

Istikbal Blog Blog Blog Παιδικό Δωμάτιο: Καλοκαίρι και ανανέωση!

Παιδικό Δωμάτιο: Καλοκαίρι και ανανέωση!

Istikbal Blog
Νεανικό Δωμάτιο Flora | ISTIKBAL

Με το τέλος της σχολικής περιόδου, τα παιδιά επιστρέφουν ακόμη πιο δυναμικά στην κυριαρχία του δικού τους χώρου. Ο ελεύθερος χρόνος στη μικρότερες ηλικίες πολλαπλασιάζεται, και αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι να μπορούν να τον εκμεταλλευτούν δημιουργικά μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο θα μπορούσε να τους προσφέρει όλες εκείνες τις αφορμές για να το καταφέρουν. Σίγουρα το παιχνίδι έξω είναι η κορυφαία λύση, αλλά στη σύγχρονη εποχή, και κυρίως στα αστικά κέντρα, καλό θα ήταν να υπάρχουν και οι εναλλακτικές εσωτερικού χώρου, ώστε να καλύπτουν τις περιπτώσεις που μία εξόρμηση δεν είναι διαθέσιμη.

Έτσι, το βάρος πέφτει κυρίως στο παιδικό δωμάτιο, και τί πιο ευχάριστο αυτή τη στιγμή από μία ανανέωση, η οποία θα δώσει νέα πνοή στον χώρο, θα καλύψει τις νέες ανάγκες της ανάπτυξης του παιδιού και θα ανοίξει τους δημιουργικούς ορίζοντές του. Τώρα είναι μια πραγματική ευκαιρία να ανανεώσετε το παιδικό δωμάτιο, μαζί με το παιδί, περνώντας ποιοτικό και εξαιρετικά δημιουργικό χρόνο μαζί του.

Όπως έχουμε ήδη σημειώσει, ένα παιδικό δωμάτιο, λόγω της ανάπτυξης του παιδιού και της εξέλιξης των αναγκών του, μοιάζει με ένα ατελείωτο work in progress, με ένα project που δεν θα μπορέσουμε ποτέ να πούμε ότι έχει ολοκληρωθεί. Κι αυτό γιατί ακόμη και η αλλαγή της διαρρύθμισης του χώρου είναι ένα ρίσκο συμβατότητας, τόσο ως προς το μέγεθος και άρα ως προς τη λειτουργικότητα, όσο και ως προς την αισθητική, και αυτό θα συμβεί πολλές φορές μέσα σε 15 χρόνια ανάπτυξης ενός παιδιού. Άλλες ανάγκες έχει ένα βρέφος, άλλες ένα νήπιο, άλλες ένα παιδί δημοτικού, άλλες ένας έφηβος. Από την “κρεβατοκεντρική” διαρρύθμιση του χώρου περνάμε σταδιακά στη “γραφειοκεντρική” διαρρύθμιση και αυτό έχει ένα πολύ σημαντικό κόστος στο ίδιο το δωμάτιο. Όσο μεγαλώνουν τα μεγέθη των επίπλων τόσο “μικραίνει” ο ελεύθερος χώρος.

Πώς ξεκινάμε;

Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα -ίσως- αυτονόητα: Προτεραιότητα έχουν όλα εκείνα τα σημεία που δεν καλύπτουν πλέον τις ανάγκες του παιδιού. Είναι, ή θα είναι σύντομα, μικρό το κρεβάτι, ή το γραφείο; Τα ράφια μήπως θα πρέπει σιγά σιγά να δώσουν τη θέση τους σε μία βιβλιοθήκη; Η διακόσμηση είναι πολύ παιδική πλέον για την ηλικία του παιδιού;

Τα δύο πρώτα είναι κυρίως πρακτικά θέματα, το τελευταίο όμως είναι εξαιρετικά δημιουργικό, και πέρα από τη διαδικασία και μόνο της επιλογής που προσφέρουν τα δύο πρώτα, αυτό μπορεί να διαμορφωθεί πλήρως μαζί με το ίδιο το παιδί. Ένα όμορφο χαλί στα αγαπημένα του χρώματα, κουρτίνες που να υποστηρίζουν τη χρωματική θεματική του δωματίου, αγαπημένα posters, διακοσμητικά… Όλα έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση και όλα βασίζονται στη δημιουργικότητα.

 

Τί θα πρέπει να αποφύγουμε;

Εδώ μάλλον δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάποιο συγκεκριμένο έπιπλο, ή για τον κορεσμό του χώρου. Σίγουρα όμως μπορούμε να μιλήσουμε έχοντας ως βάση κάτι που ήδη σημειώσαμε: Καλό θα ήταν να αποφύγουμε οτιδήποτε δεν θα μπορούσε να αλλάξει εύκολα και με μικρό κόστος. Το να τοποθετήσουμε μία ταπετσαρία με παιδικά μοτίβα που δεν θα λερώσει εύκολα, ίσως ακούγεται εύκολο και πρακτικό, είναι όμως; Θα πρέπει να υπολογίσουμε πόσο σύντομα αυτή η ταπετσαρία θα πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι λιγότερο παιδικό, και πόσο πιο εύκολο θα ήταν να επιλέξουμε ένα ενδιαφέρον χρώμα τοίχου, στο οποίο θα μπορούσαν πολύ εύκολα να προστεθούν με κάθε τρόπο υπέροχα poster με τις αγαπημένες θεματικές απεικονίσεις του παιδιού.

 

 

Μην ξεχνάτε την ηλικία του παιδιού

Είναι πολύ σημαντικό ο χώρος του παιδικού δωματίου να συμβαδίζει απόλυτα με τα πραγματικά ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του παιδιού, να αντικατοπτρίζει την προσωπικότητά του και να το εμπνέει. Ένα παιδί δεν μπορεί να νοιώσει δικό του τον χώρο που θυμίζει δωμάτιο μεγάλου, όσο κι αν προσπαθούμε να σπάσουμε την κυριαρχία της ψυχρότητας. Και αυτό είναι το σημείο το οποίο θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να βάλουμε στο πλαίσιο και τη δημιουργικότητα που αναφέρουμε επανειλημμένα από την αρχή.

Παιδική Κουκέτα Portivo Cappuccino
Παιδικό Montes

Εργαλείο μας είναι η συζήτηση. Μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα δωμάτιο με βάση τη φαντασία του παιδιού, να φανταστούμε μαζί του το πώς θα μπορούσε να είναι ο χώρος ακόμη περισσότερο δικός του. Διαλέγουμε μαζί τα χρώματα, βλέπουμε μαζί τις επιλογές που έχουμε στα καινούργια έπιπλα, επιλέγουμε μαζί τα μοτίβα και τις θεματικές της διακόσμησης. Αναπτύσσουμε έτσι μία διαφορετική σχέση μαζί του, και δίνουμε στο παιδί την κυριαρχία στον δικό του χώρο προσφέροντάς του παράλληλα ένα από τα δημιουργικότερα μαθήματα που θα μπορούσε να έχει, για το πώς να αγαπήσει τον δικό του χώρο, πώς να δημιουργήσει έξω από μία κόλλα χαρτί ή μία οθόνη, για την τρισδιάστατη πραγματικότητα της δικής του ζωής.

Προστασία του στρώματος από τις καλοκαιρινές απειλές Previous post
Τραπεζάκια, σκαμπό, ή πολυθρόνες; Next post

Αναζήτηση

Προϊόντα

Κατηγορίες προϊόντων

Social

Istikbal
Προϊόντα
Istikbal
Με την ποιότητα, την τεχνογνωσία και την υπογραφή Istikbal._
© 2024 · Istikbal Kimerland · All rights reserved · Design by Artware