Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι.
Πώς κάνω έναν χώρο δικό μου;
Istikbal Blog
Πολλές φορές νοιώθουμε την ανάγκη να αλλάξουμε κάποια πράγματα στο σπίτι μας, στο δωμάτιό μας, στους χώρους που ζούμε την καθημερινότητά μας. Το πρόβλημα βρίσκεται στο περιεχόμενο. Οι χώροι αυτοί είτε επειδή τους έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ, είτε επειδή ποτέ δεν τους διαμορφώσαμε όπως εμείς θέλαμε, μας βγάζουν κάτι το «ξένο». Στην πράξη, υπάρχουν τρόποι τόσο απλοί, όσο και πιο σύνθετοι, που θα μας επιτρέψουν να «διεκδικήσουμε» αυτόν τον χώρο, και να τον φέρουμε σιγά – σιγά στα δικά μας μέτρα.
Τα απαραίτητα
Ο πρώτος λόγος που μπορεί ένας χώρος να μας δίνει αυτή την αίσθηση του λιγότερο οικείου είναι γιατί δεν είναι λειτουργικός. Όσο κι αν μοιάζει αυτό ανορθόδοξο, γιατί κυρίως το ζήτημα είναι στην αισθητική, η λειτουργικότητα του χώρου είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά στο τέλος. Πώς; Μα από τη στιγμή που δεν θα έχουμε την άνεση ή την πρακτική χρήση που ζητάμε, τότε τίποτα δεν μοιάζει σωστό.
Εχθροί της λειτουργικότητας είναι και τα δύο άκρα: το υπερβολικά πολύ και το υπερβολικά λίγο. Όλα θέλουν τη χρυσή τους τομή. Και δεν μιλάμε μόνο για τους μαγικούς αριθμού των 2/3 ελεύθερης επιφάνειας, αλλά για την ουσιαστική πρακτικότητα. Εάν ο ίδιος ο χώρος δεν φτάνει σε εμβαδό, τότε κάτι κάνουμε λάθος. Γιατί, λύσεις υπάρχουν: Πολυμορφικά έπιπλα, μικρότερες διαστάσεις κ.ο.κ..
Προσωπικό αποτύπωμα
Όλοι έχουμε ένα αγαπημένο χρώμα, ένα αγαπημένο υλικό, ή μια λατρεμένη τάση. Ναι, είναι υπέροχο το να μπορούμε να ακολουθήσουμε τη μόδα, αλλά με ποιό τίμημα; Δύσκολα μπορούμε να αλλάζουμε συχνά και ριζικά έναν χώρο σύμφωνα με το τί έρχεται στη μόδα. Κι αν αυτό που είναι στη μόδα δεν είναι στην ψυχή μας; Εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Γι’ αυτό ο χρυσός κανόνας λέει πως όσο πιο προσωπικός είναι ένας χώρος μας, τόσο καλύτερα είναι να ακολουθήσουμε αυτό που λέει το μυαλό και η αισθητική μας. Φυσικά και παίζει ρόλο το καλόγουστο, το πρακτικό, το ισορροπημένο. Αλλά, όλα αυτά, ενυπάρχουν σε κάθε πιθανή αισθητική επιλογή.
Επιλέξτε το αγαπημένο σας στυλ, το αγαπημένο σας υλικό και την αγαπημένη σας χρωματική παλέτα, και δώστε στον χώρο μία ταυτότητα που ταιριάζει σε αυτό που θα σας κάνει εσάς να νοιώθετε ότι τον ζείτε -αισθητικά τουλάχιστον- στον μέγιστο βαθμό.
Από το κέντρο
Μπορούμε να πούμε πρακτικά ότι σε κάθε δωμάτιο υπάρχουν δύο βασικά σημεία αναφοράς: Το ένα -πολύ πολύ χονδρικά- είναι τα μεγαλύτερα έπιπλα (για παράδειγμα, στην κρεβατοκάμαρα το κρεβάτι, στο σαλόνι οι καναπέδες, κ.ο.κ.), το δεύτερο είναι οι τοίχοι -τουλάχιστον ως προς το χρώμα- και τα κάθετα υφάσματα (βλέπε κυρίως κουρτίνες). Από εκεί ξεκινάμε πάντα τις πιο ουσιαστικές μας παρεμβάσεις και έπειτα προχωράμε στα υπόλοιπα, συνθετικά – συνδυαστικά.
Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά
Πράγματι, στις λεπτομέρειες μπορεί να κριθεί το τελικό αποτέλεσμα ενός χώρου. Από το αγαπημένο μας λουλούδι, μέχρι τις μινιατούρες, από τα έργα τέχνης (δεν τα λες και μικρές λεπτομέρειες βέβαια), μέχρι την απουσία τους (γιατί όμως να το κάνεις αυτό; ), και από την υφή των υφασμάτων, μέχρι το άρωμα του χώρου. Εκεί είναι που κρίνεται το παιχνίδι της δημιουργίας ενός χώρου που θα είναι απόλυτα συμβατός με τα δικά μας δεδομένα.
Σημαντικό: Μη φοβάστε να κάνετε αλλαγές. Και ακόμη περισσότερο, δώστε χρόνο σε κάθε αλλαγή που πραγματοποιείτε. Είναι δύσκολο για το μυαλό να αποδεχθεί νέα δεδομένα σε κάτι που τόσο πολύ έχει συνηθίσει, ακόμη κι αν αυτά τα νέα δεδομένα δημιουργούν μια εμφανώς καλύτερη κατάσταση.