▲ TOP

Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι.

Istikbal Blog Blog Blog Τί χρειάζεται ένα φοιτητικό σπίτι;

Τί χρειάζεται ένα φοιτητικό σπίτι;

Istikbal Blog

Το τί χρειάζεται ένα φοιτητικό σπίτι αποτελεί ένα βασικό ερώτημα για όσους φεύγουν για πρώτη φορά από το σπίτι των γονιών για να κυνηγήσουν το όνειρο των σπουδών τους. Είναι ίσως η πρώτοι φορά που θα πρέπει να «τρέξουν» ένα ολόκληρο σπίτι μόνοι τους, και ακόμη περισσότερο, όταν αυτό το σπίτι θα βρίσκεται μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την πόλη τους. Όσοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση ξέρουμε πως η πραγματικότητα μάλλον απέχει πολύ από αυτό που φανταζόμασταν και ακόμη περισσότερο όσα αμφισβητούσαμε λέγοντας «Έλα τώρα!», τελικά …ήρθαν.

Έτσι θα πρέπει να σκεφτούμε κάθε λεπτομέρεια πριν πούμε με βεβαιότητα πως όλα είναι έτοιμα για τη νέα αυτή πραγματικότητα. Και ενώ οι ηλεκτρικές συσκευές είναι ίσως κάτι το εύκολα προβλέψιμο, σε έναν συνήθως μικρής έκτασης χώρο, όπως είναι τα φοιτητικά σπίτια, τα έπιπλα είναι εκείνα που θα δώσουν τη βασική λειτουργικότητα.

Υπνοδωμάτιο

Από το υπνοδωμάτιο ξεκινούν όλα και εκεί καταλήγουν. Η αρχή και το τέλος κάθε μέρας, η καλή ξεκούραση και η όρεξη για το νέο ξεκίνημα βρίσκονται εκεί. Γι’ αυτό και θα πρέπει να εστιάσουμε αρχικά στην επιλογή του ιδανικού κρεβατιού. Ακόμη κι αν ο χώρος είναι ενιαίος, θα πρέπει να διαμορφώσουμε μια απομονωμένη μεριά. Είτε με τη τοποθέτηση των επίπλων και κάποιας βιβλιοθήκης για διαχωριστικό, είτε με άλλους πρακτικούς τρόπους. Το κρεβάτι θα πρέπει να μπορεί να «απομονωθεί» από το υπόλοιπο σπίτι.

Στην περίπτωση που έχουμε ένα ολόκληρο υπνοδωμάτιο, τότε όλα είναι πιο συγκεκριμένα. Καλό θα ήταν, ακόμη κι αν ο χώρος φαίνεται μικρός για αυτό, να επιλέξουμε κάτι μεγαλύτερο από ένα απλό μονό κρεβάτι, και ακόμη περισσότερο να φροντίσουμε για κάτι πολύ βασικό: Να αυξήσουμε τον αποθηκευτικό χώρο. Κι ίσως ο αποθηκευτικός χώρος είναι εξαιρετικά σημαντικός, αν υπολογίσουμε ότι κάθε προσθήκη που μπορεί να βγάλει από την κοινή θέα και από τη μέση του δωματίου κάθε τι που είναι προς αποθήκευση, τότε μάλλον θα πρέπει να εστιάσουμε ιδιαίτερα σε αυτή, με αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος του χώρου προσοχή.

Αν ο υπόλοιπος χώρος του σπιτιού είναι περιορισμένος, τότε μάλλον το υπνοδωμάτιο θα πρέπει να αρχίσει να μοιάζει με το εφηβικό μας δωμάτιο, το οποίο είχε εκεί το γραφείο μας. Ναι, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και η φοιτητική ζωή περιλαμβάνει και διάβασμα, ακόμη κι αν δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε ή να το παραδεχτούμε. Αν περισσεύει λίγος ακόμη χώρος, μαζί με την ντουλάπα (που περνάει στα αυτονόητα) έρχεται και μια μικρή έστω βιβλιοθήκη για τη βασική τακτοποίηση αγαπημένων βιβλίων και χρηστικών συγγραμμάτων.

Σαλόνι

Το σαλόνι ενός φοιτητικού σπιτιού είναι πρακτικά ένας χώρος μπαλαντέρ. Θέλουμε να έχει τη δική μας αισθητική, αλλά και εξαιρετική λειτουργικότητα. Δεν θέλουμε να δίνει την αίσθηση ενός «πνιγμένου» χώρου, αλλά θέλουμε να χωράει και όλα όσα έχουμε ανάγκη. Το θέμα είναι από πού ξεκινάμε. Από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο, είναι η ασφαλέστερη απάντηση. Άρα από τον καναπέ και κατεβαίνουμε μέχρι τα μικρά επιτοίχια ραφάκια που γλυτώνουν χώρο και προσθέτουν πρακτικότητα.

Πώς όμως επιλέγουμε τον σωστό καναπέ για το σαλόνι; Είναι απλό! Επιλέγουμε πρώτα το σημείο τοποθέτησης. Και για αυτό έχουμε δύο τρόπους: Ή τον παραδοσιακό που θα μας προκαθορίσουν οι τοίχοι ενός μικρού χώρου, ή μπορούμε, αν μας το ορίζει η ανάγκη και η διάταξη, να τον χρησιμοποιήσουμε ως διαχωριστικό για να προσδιορίσουμε το σαλόνι μέσα σε έναν πιθανό ενιαίο χώρο.

Εάν μας το επιτρέπουν οι παράμετροι, μπορούμε να βρούμε εξαιρετικά οφέλη σε έναν γωνιακό καναπέ, καθώς, αν το σκεφτούμε σωστά, είναι σίγουρα ένα «πολυεργαλείο» ως προς τη λειτουργικότητα. Αυτό που ζητάμε όμως από τον καναπέ, είναι έτσι κι αλλιώς η λειτουργικότητα -πέρα των άλλων- με δύο βασικά χαρακτηριστικά: αποθηκευτικό χώρο και άνεση για τη μετατροπή του σε κρεβάτι.

Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα μπορούν να βρουν τη σειρά τους. Ένα μικρό τραπεζάκι, ένα έπιπλο τηλεόρασης, η βιβλιοθήκη, ίσως το γραφείο αν δεν πάει αλλού και, τέλος, αν πρόκειται για ενιαίο χώρο με την κουζίνα, και ένα τραπέζι με μερικές καρέκλες, το οποίο επίσης θα μπορούσε να χρησιμεύσει και ως διαχωριστικό. Όλα έχουν τη θέση τους, και αυτή την καθορίζει ο χώρος και οι επιλογές.

Οικιακός εξοπλισμός

Δεν υπάρχει μια λίστα που να ανταποκρίνεται σε όλες τις ανάγκες ως διά μαγείας. Υπάρχει όμως ένας τρόπος να δημιουργήσουμε μαζί την τέλεια λίστα. Ας παίξουμε, λοιπόν, ένα παιχνίδι: Μία ολόκληρη μέρα, ή καλύτερα ένα Σαββατοκύριακο, κρατήστε σημείωση για κάθε αντικείμενο που χρησιμοποιείται ή ακόμη αγγίζεται, ή θα είχατε ανάγκη αν κάνατε εσείς την όποια δουλειά βλέπετε να γίνεται στο σπίτι. Αυτή είναι μια λίστα που σίγουρα θα περιλαμβάνει τα απαραίτητα, και κυρίως αυτά που ξεφεύγουν γιατί τα θεωρούμε δεδομένα και τα χρησιμοποιούμε τελείως μηχανικά.

 

Χρώμα και φως

Ως προς το χρώμα, ειλικρινά, κανείς δεν μπορεί να σας περιορίσει. Επιλέξτε τα αγαπημένα σας! Κάν’ τε υπερβολές! Σκεφτείτε μόνο αν αυτές τις υπερβολές που μπορεί να σας κουράσουν εύκολα, μπορείτε να τις διορθώσετε απλά και πρακτικά. Και επειδή ένα κάλυμμα αλλάζει πιο εύκολα από όσο βάφεται ένας τοίχος, υπάρχει και μια πιο πρακτική λύση. Από τη στιγμή που ο φωτισμός δεν είναι μόνο θέμα λειτουργικής του χώρου, αλλά και αισθητικής, σκεφτείτε πέρα από τον απαραίτητο λευκό και τον χρωματιστό φωτισμό! Έτσι μπορείτε να προσαρμόζετε φως και χρώμα ανάλογα με τη διάθεσή σας!

 

Κάπου εδώ ίσως τελειώνουν τα βασικά και, από αυτό το σημείο και μετά, όλα μπορούν να πάρουν τον δρόμο τους. Έτσι κι αλλιώς ένας χώρος δεν διαμορφώνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται πάντοτε χρόνος για να δουλέψεις με την πρακτικότητα και την αισθητική, και σίγουρα η καθημερινότητα είναι αυτή που θα δείξει τί ακόμη θα πρέπει να βρει τον δρόμο του για το δικό σας φοιτητικό σπίτι.

Πώς βρίσκω το ιδανικό φοιτητικό σπίτι; Previous post
Οργάνωση και απόλαυση Next post

Αναζήτηση

Προϊόντα

Κατηγορίες προϊόντων

Social

Istikbal
Προϊόντα
Istikbal
Με την ποιότητα, την τεχνογνωσία και την υπογραφή Istikbal._
© 2023 · Istikbal Kimerland · All rights reserved · Design by Artware