▲ TOP

Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι.

Istikbal Blog Blog Blog Κρεβατοκάμαρα: 6+1 λάθη που ενοχλούν τα όνειρά μας

Κρεβατοκάμαρα: 6+1 λάθη που ενοχλούν τα όνειρά μας

Istikbal Blog
Κρεβατοκάμαρα: 6+1 λάθη που ενοχλούν τα όνειρά μας

Θα μπορούσε ένας χώρος όπως η κρεβατοκάμαρα να υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες διακόσμησης, ή προϋποθέσεις διαρρύθμισης του χώρου. Η απάντηση είναι προφανής: Όπως και σε κάθε χώρο, έτσι και στην κρεβατοκάμαρα, δεν υπάρχει τίποτα μα τίποτα το οποίο είναι υποχρεωτικό. Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι πραγματικά θέλει, να ικανοποιήσει πρώτα από όλα το δικό του αισθητικό γούστο, και αυτό γιατί ο χώρος, ο δικός του χώρος, θα πρέπει πρώτα από όλα να ικανοποιεί τη δική του αισθητική, να διαμορφώνει ένα ευχάριστο κλίμα για την καθημερινότητά του. Τί νόημα έχει να αντικρίζει κάποιος έναν τέλειο φωτεινό τοίχο καθημερινά, αν απεχθάνεται για παράδειγμα τις αποχρώσεις του κίτρινου… Γι’ αυτό τον λόγο, τόσο στη διακόσμηση, όσο και στην επιλογή των επίπλων, το πραγματικό νόημα βρίσκεται στην υποκειμενική αντίληψη των πραγμάτων.

Αυτή λοιπόν είναι η γενικότερη γραμμή σε ό,τι αφορά την κρεβατοκάμαρα. Το υπνοδωμάτιο, με τις αποκλειστικές, ιδιωτικές στιγμές, με τα προαπαιτούμενα της απόλυτης χαλάρωσης και της απόλαυσης, είναι ένας χώρος την πόρτα του οποίου δεν θα πρέπει να περνάνε κουραστικές στιγμές που φορτίζουν τη μέρα μας. Και όλα αυτά πώς θα μπορούσαν να συμβούν σε έναν και μόνο απλό χώρο; Και έτσι επανερχόμαστε στο θέμα μας. Η διακόσμηση, η διαρρύθμιση του χώρου και η επιλογή των σωστών επίπλων είναι οι παράμετροι που μπορούν να κάνουν την ουσιαστική διαφορά. Και η διαφορά αυτή είναι που μας κάνει να απομακρυνόμαστε από ό,τι θα μπορούσε να μας βαραίνει, απολαμβάνοντας στιγμές προσωπικής ηρεμίας και απόλαυσης.

Η ηρεμία αυτή και η απόλαυση θα μπορούσε πολύ εύκολα να διακοπεί, να υποβαθμιστεί, να προβληματιστεί -χρησιμοποιείστε ελεύθερα όποιο ρήμα με αρνητική φόρτιση θέλετε- από κάτι που δεν ταιριάζει στα κριτήριά μας, από γενικές ή ειδικές παραβάσεις του αισθητικού μας κώδικά, από λάθη που μπορούν να συμβούν ακόμη κι αν δεν υπάρχει προφανής αιτία. Ας δούμε όμως πώς μπορούμε να προλάβουμε τέτοια λάθη, να τα ταυτοποιήσουμε και να τα εξαφανίσουμε από τον χώρο μας.

 

1. Κάτι δεν πάει καλά με τον φωτισμό στην κρεβατοκάμαρα

Θα πρέπει να διαλύσουμε μια πολύ ουσιαστική παρεξήγηση: Μια κρεβατοκάμαρα δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι σκοτεινή, δεν σημαίνει ότι είναι αποκλειστικά ένα νυχτερινό δωμάτιο. Ο στόχος της σαφώς και είναι να γίνεται σκοτεινή, αλλά ακριβώς εκεί βρίσκεται η διαφορά, μεταξύ του “είναι” και του “γίνεται”. Αυτή όμως δεν είναι μια φιλοσοφική αναζήτηση, ίσως όμως να έχει και ψυχολογικές προεκτάσεις το θέμα του φωτισμού. Το φως, ειδικά το συμβατό με την αισθητική του κάθε ατόμου, ως προς το χρώμα και τη θερμοκρασία του, μπορεί να δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες ευεξίας, αναζωογονώντας τη διάθεση και “γεμίζοντας τις μπαταρίες”. Υπάρχει όμως κάτι πραγματικά ουσιαστικό σε αυτό: Δεν θα πρέπει να απορρίπτουμε τη δυνατότητα ενός χώρου να γεμίζει με φως. Η έλλειψη φωτός, ειδικά τη στιγμή που μπορεί να το έχουμε ανάγκη, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ακόμη και θλίψης. Έτσι, δοκιμάστε θερμό ή ψυχρό φωτισμό, δώστε ακόμη και χρώμα με τις έξυπνες led επιλογές, βάλτε στο κέντρο του φωτισμού το κρεβάτι και δημιουργήστε το ιδανικότερο σκηνικό, ρυθμίζοντας απλώς την ένταση.

 

2. Το παρακάναμε με την ένταση των χρωμάτων στην κρεβατοκάμαρα

Κι αφού μιλούσαμε για ένταση φωτισμού, ας δούμε λίγο και την ένταση των χρωμάτων τόσο στους τοίχους όσο και στη διακόσμηση. Ίσως ο βασικότερος στόχος της κρεβατοκάμαρας είναι η χαλάρωση και ένας από τους μεγαλύτερος ανασταλτικούς παράγοντες στην χαλάρωση είναι τα έντονα χρώματα, που κατά τον προφανέστατο τρόπο προκαλούν τουλάχιστον εγρήγορση στον ανθρώπινο εγκέφαλο, μη επιτρέποντάς μας να χαλαρώσουμε. Προτιμήστε τα σαφώς απαλότερα χρώματα, που μπορούν να εμπνεύσουν τη χαλάρωση, ή ακόμη καλύτερα κινηθείτε σε πιο γήινους τόνους, οι οποίοι και αποτελούν κλασσική αξία και θα παραμείνουν, όπως και νά ‘χει, εντός μόδας. Επιπλέον, τί πιο όμορφο από το να έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιείστε τα συμπληρωματικά τους χρώματα στην επιλογή των επίπλων. Οι γήινες αποχρώσεις δένουν αρμονικά με το ξύλο, ενώ παράλληλα δημιουργούν μοναδικές αντιθέσεις με την μεταλλική υφή. Έτσι, η βάση σας δεν θα σας εμποδίσει στην επιλογή των επίπλων της δικής σας επιθυμίας και του δικού σας γούστου.

 

3. Το υπνοδωμάτιο δίνει την εικόνα του ακατάστατου

Και δεν μιλούμε για την πιθανή ακαταστασία. Το “όπως στρώσεις, θα κοιμηθείς”, ξεκίνησε από την κυριολεκτική εκδοχή του, και έχει πραγματική βάση. Ένα στρωμένο κρεβάτι μάς προδιαθέτει για χαλάρωση. Είναι πολλαπλάσια κουραστικό να αντικρίζεις κουρασμένος ένα ξέστρωτο κρεβάτι και να παίρνεις την απόφαση να το διορθώσεις πριν κοιμηθείς. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τη διακόσμηση και τη διαρρύθμιση των επίπλων. Δεν χρειάζεται να “φορτώσετε” υπερβολικά τον χώρο του υπνοδωματίου με έπιπλα και μικροαντικείμενα. Εάν τα μικροαντικείμενα ξεπερνούν τα “επιτρεπτά” όρια, τότε το μάτι έχει υπερβολικά πολλά δεδομένα να επεξεργαστεί για να επιτρέψει στον εγκέφαλο να χαλαρώσει. Παρομοίως, αν τα έπιπλα είναι πολύ περισσότερα και “πνίγουν” τον χώρο, τότε αυτή η αποπνικτική προδιάθεση θα μπορούσε πολύ εύκολα να μας κουράσει.

 

4. Η πεποίθηση ότι τα μαξιλάρια φέρνουν ξεκούραση

Αυτός είναι ένας γνωστός μύθος, ότι η τελική εικόνα που δίνουν τα μαξιλάρια είναι αυτή της ξεκούρασης. Αν και έχει μια λογική βάση αυτό το σκεπτικό στη θεωρητική του διάσταση, καθώς όλοι σκεφτόμαστε τη φράση “αυτός κοιμάται στα πούπουλα”, στην πρακτική του διάσταση μάλλον ισχύει το “όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει”. Κι η ουσία του μοιάζει πολύ με τα προηγούμενα. Πέρα από την αίσθηση κορεσμού του χώρου και τη δημιουργία μια πνιγερής εικόνας, το βασικό πρόβλημα θα το δούμε όσο πιο κομψά γίνεται: Τα πολλά μαξιλάρια, οι πολλές αφρώδεις επιφάνειες συνεπάγονται και πολλή σκόνη. Και πέρα από την υγιεινή που αποτελεί βασικό λόγο, οι απαιτούμενες ενέργειες για την επίτευξή της είναι αυτές που θα κουράσουν, ακυρώνοντας την ουσιαστική αποστολή του χώρου. Αν μιλάμε για ένα διπλό κρεβάτι, τότε δύο μαξιλάρια στην κάθε πλευρά είναι αρκετά για να δημιουργήσουν αισθητικά και πρακτικά την αίσθηση της χαλάρωσης, ίσως και το πολύ δύο ακόμη διακοσμητικά.

 

5. Παπλώματα, σεντόνια, είναι πρακτικές λεπτομέρειες

Όχι, δεν είναι. Εκεί περνάτε το 1/3 της ζωής σας. Θα μπορούσαμε να το κλείσουμε εδώ χωρίς άλλες λέξεις, αλλά να δούμε το τί πρέπει να γίνει. Καλό θα είναι τα σεντόνια και τα παπλώματα να αντικατοπτρίζουν την ποιότητα και την αισθητική ενός χρηστικού αντικειμένου, το οποίο χρησιμοποιείτε για τόσο πολύ στη ζωή σας. Δεν είναι μόνο πρακτικό όμως το θέμα, είναι και ζήτημα αισθητικής. Η αίσθηση είναι πολύ σημαντική για τη χαλάρωση και την απόλαυση, ακόμη κι αν δεν συντρέχει κάποιος άλλος πρακτικός λόγος.

 

6. Ξεχάσαμε τον αποθηκευτικό χώρο

Εδώ μιλάμε περισσότερο για την απόλαυση που κερδίζουμε από την πρακτικότητα και την αισθητική τελειότητα. Ένα κρεβάτι με αποθηκευτικό χώρο, ένα πρακτικό κομοδίνο, μια εργονομική ντουλάπα, ή καλύτερα: ο συνδυασμός τους, μπορούν να σας απαλλάξουν τόσο από την αμηχανία του πού να τοποθετηθούν όλα όσα δεν χρειάζονται ή βρίσκονται εκτός εποχής και από την άλλη απομακρύνουν πρακτική την αίσθηση του ακατάστατου, όπως είδαμε και παραπάνω. Δώστε την πρακτικότητα που χρειάζεται στον χώρο και κερδίστε στιγμές ηρεμίας με πολύ απλές κινήσεις.

 

6+1 Δεν επιτρέπετε στο μυαλό να ταξιδέψει

Ναι, ήρθαμε και στο bonus των πιθανών λαθών. Τί σημαίνει όμως “το μυαλό να ταξιδέψει”; Στην ουσία του είναι η πρακτική στιγμή που ένας εξωτερικός παράγοντας επιτρέπει στο μυαλό να απορροφηθεί και να ξεχαστεί από τις τυπικές καθημερινές σκέψεις. Κι όσοι σκεφτήκατε την τηλεόραση, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Ναι, παίζει αγαπημένες σειρές, αλλά παίζει και διαφημίσεις, και δελτία ειδήσεων. Ίσως καλύτερη θα ήταν η μουσική, από την άλλη όμως γιατί να μη τη συνδυάσουμε και αυτή με πιο άμεσα από τα ακουστικά ερεθίσματα -με τα οπτικά. Ένα έργο τέχνης, μια κεντρική διακοσμητική παρέμβαση μπορούν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό σκηνικό που θα ξεκουράσει το βλέμμα και θα κάνει το μυαλό να λειτουργήσει με άλλη ταχύτητα και άλλους συλλογισμούς.

 

Βλέπετε σε όλα αυτά μια γνωστή εικόνα; Μήπως στα περισσότερα σημεία περιγράφουμε την αισθητική και την πρακτικότητα ενός υπνοδωματίου στις προδιαγραφές ενός δωματίου ακριβού ξενοδοχείου. Αν το αντιληφθήκατε αυτό, τότε δεν έχετε άδικο. Αυτές είναι οι ουσιαστικότερες γραμμές που προτείνουν και οι διακοσμητές που ασχολούνται με τη διαρρύθμιση των δωματίων τουριστικών επιχειρήσεων. Σκοπός μας -έτσι κι αλλιώς- είναι να επιτρέψουμε στο μυαλό μας να ταξιδέψει, μέσα από την αισθητική και τη λειτουργικότητα του χώρου. Είναι στο χέρι σας._

Επιλέγοντας τη σωστή Τραπεζαρία Previous post
6+1 Λάθη στη διακόσμηση του σπιτιού Next post

Αναζήτηση

Προϊόντα

Κατηγορίες προϊόντων

Social

Istikbal
Προϊόντα
Istikbal
Με την ποιότητα, την τεχνογνωσία και την υπογραφή Istikbal._
© 2023 · Istikbal Kimerland · All rights reserved · Design by Artware