▲ TOP

Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι.

Istikbal Blog Blog Blog Μπορεί το ρετρό να μπει στο μοντέρνο;

Μπορεί το ρετρό να μπει στο μοντέρνο;

Istikbal Blog

Στη διακόσμηση υπάρχουν κάποιοι πολύ γενικοί κανόνες, όμως την τελευταία λέξη πάντα θα πρέπει να έχει το προσωπικό μας γούστο. Ναι, το έχουμε πει πολλές φορές, το σύνθετο της γιαγιάς δεν ταιριάζει με το industrial design, αλλά… Κανείς δεν μίλησε για την εύκολη προσαρμογή του. Προφανώς, όλα μπορούν να πάνε παντού, αν θέλετε να προκαλέσετε, αλλά συνήθως το σπίτι μας δεν το χρησιμοποιούμε για να προκαλέσουμε κάποιον, παρά μόνο για να τον προσκαλέσουμε.

 

Παλιά έπιπλα

Ας ξεκαθαρίσουμε τί εννοούμε με τον όρο ρετρό, τουλάχιστον στα έπιπλα. Ρετρό σημαίνει ότι κάτι ανήκει πια σε μία ξεπερασμένη περίοδο αισθητικής. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη: Να θεωρήσουμε ότι ένα έπιπλο είναι απλά “ξεπερασμένο”. Το ίδιο το έπιπλο δεν έκανε κάτι από μόνο του για να “ξεπεραστεί”. Εμείς το αφήσαμε να ξεπέσει σε μια άλλη εποχή. Υπάρχει μία ουσιαστική αναβάθμιση, η οποία δεν είναι μόνο λεξικολογική, και αυτή δεν είναι άλλη από τον όρο Vintage. Σαν το παλιό καλό κρασί, που έχει ωριμάσει. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Έχουμε δύο επιλογές. Η πρώτη επιτάσσει κατηγορηματικά να αναθεωρήσουμε το χρώμα. Είναι απλό μάλλον. Μία σύνθεση με λίγο κάτι από 80s στο “όλα λευκά” θα μπορούσε να αποτελέσει την πιο εύκολη λύση. Λίγο λευκό χρώμα και φροντίζουμε να έχουμε ήδη έτοιμο το λευκό σύνολο των υπόλοιπων επίπλων μας. Από την άλλη, αν το λευκό σάς κάνει κάπως δύσκολο, σκεφτείτε τις αποχρώσεις του καφέ. Έτσι θα δέσουν όλα πιο εύκολα.

Η δεύτερη επιλογή περιλαμβάνει ένα μικρό ρίσκο, αλλά αξίζει ίσως τον πρόσθετο κόπο. Μπορούμε να δημιουργήσουμε γωνίες vintage. Ο προσδιορισμός τα λέει όλα: Ό,τι χρειάζεται για να γεμίσουμε μία γωνία, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Θα πρέπει όμως να βρούμε και τον κατάλληλο τρόπο για να το υποστηρίξουμε.

 

Δημιουργώντας το τέλειο vintage spot

Ό,τι κι αν κάνουμε, ένα vintage έπιπλο ζητάει πάντα κάτι να το κρατάει συνδεδεμένο με το τότε και το τώρα. Από τη στιγμή που βρήκαμε τον σωστό τρόπο για να το τοποθετήσουμε, θα πρέπει να βρούμε και τον σωστό τρόπο να το συνδυάσουμε και έτσι να το υποστηρίξουμε. Βρείτε τα αυθεντικά αντικείμενα που φιλοξενούσε το έπιπλο αυτό, αν πρόκειται για οριζόντια επιφάνεια. Το παλιό περίτεχνο τηλέφωνο, οι παλιές κορνίζες, το παλιό ανθοδοχείο, ή οι πορσελάνες τις γιαγιάς. Αλλά ακόμη κι αν κάτι από όλα αυτά δεν υπάρχει, υπάρχουν τόσες νέες συσκευές με vintage design… Μόνο προσοχή στην υπερφόρτωση!

Tokyo Καναπές Escudo Red | Καναπέδες ISTIKBAL
Σαλόνι Marin | ΣΑΛΟΝΙΑ ISTIKBAL

Αυτά για έναν μικρό χώρο, ή έστω για μία μικρή παρέμβαση στον χώρο, μοιάζουν ιδανικά. Θέλετε όμως να το πάμε στο άλλο άκρο;

 

Όλα vintage

Μπορείτε να διαμορφώσετε ένα ολόκληρο δωμάτιο σε vintage στυλ, ναι, αν το αγαπάτε τόσο πολύ μπορείτε να του αφιερώσετε έναν ολόκληρο δικό του χώρου. Αλλά μεταξύ μας και ποιός δεν αγαπά τις κλασσικές αξίες (η ένταση της αγάπης αυτής είναι που διαφέρει). Ξεκινήστε από τους τοίχους! Επιλέξτε το έντονο χρώμα που θέλετε, αλλά σκεφτείτε το πάντα σε συνδυασμούς. Αν δεν είστε τόσο σίγουροι για αυτό, τότε εμπιστευτείτε τις φλοράλ ταπετσαρίες και τα αντίστοιχα υφάσματα. Παλιά αντικείμενα, πλεκτά σε κάδρο, πίνακες με βαριές κορνίζες, καθρέφτες με τα μεγάλα, σκαλιστά τους πλαίσια, και ξύλινη υφή και χρώμα παντού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και παλιές βαλίτσες για τραπεζάκια, να ντύσετε τα έπιπλα με ζωηρά υφάσματα, να προσθέσετε -εκνευρστικά- πολλά μαξιλάρια και να μην ξεχάσετε τα ίδια τα φυσικά λουλούδια για τον δικό τους αποκλειστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Όταν δημιουργήσουμε ολοκληρωμένη την εικόνα στο μυαλό μας, η αλήθεια είναι ότι δεν μοιάζει τόσο κακή ακόμη και σε εμάς που απλώς συμπαθούμε το vintage και ζητάμε αποκλειστικά και μόνο τις πινελιές του. Ίσως είναι μία κάποια μαγεία, ένα ξεχασμένο συναίσθημα, ή ένα άρωμα, που μας έλκει ξεκλειδώνοντας κάποιες κρυφές υποδοχές στην περιοχή αισθητικής του εγκεφάλου.

Αν το αγαπάτε, τολμήστε το!

Έχετε κήπο; Θα έχει καλοκαίρι! Previous post
Οδηγός επιβίωσης: Παιδιά και σαλόνι Next post

Αναζήτηση

Προϊόντα

Κατηγορίες προϊόντων

Social

Istikbal
Προϊόντα
Istikbal
Με την ποιότητα, την τεχνογνωσία και την υπογραφή Istikbal._
© 2023 · Istikbal Kimerland · All rights reserved · Design by Artware