Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι.
Καναπές και απόλαυση, γωνία
Istikbal Blog
Υπάρχει μία τάση στους καναπέδες των καθιστικών, η οποία πάντα θα επιστρέφει και αυτή δεν είναι άλλη από τους γωνιακούς καναπέδες. Μόνο που αυτή τη φορά δεν έχουν ταμπού να μείνουν μόνοι τους στον χώρο. Η νέα τάση τους τοποθετεί στο κυρίαρχο σημείο του χώρου, χωρίς όμως να διεκδικούν αποκλειστικότητες. Αντιθέτως αποζητούν την προσθήκη μικρότερων καναπέδων ή πολυθρόνων στην …απέναντι όχθη του χαλιού που περιτριγυρίζουν.
Με πιο απλά λόγια, αυτό που έχει σημασία στη νέα γραμμή είναι η περικύκλωση του χώρου του σαλονιού από δυνατότητες χαλάρωσης, σχηματίζοντας ένα χαλαρό πι. Πώς μπορούμε όμως να επιλέξουμε τον ιδανικό γωνιακό καναπέ και, ακόμη περισσότερο, πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε τη σωστή τοποθέτησή του; Αυτά τα ερωτήματα περιγράφουν μόνο τη δύσκολη πλευρά αυτής της τάσης. Ας δούμε πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτά για να απολαύσουμε τα πραγματικά πλεονεκτήματά της.
Πώς επιλέγουμε τον κατάλληλο γωνιακό καναπέ;
Δεν υπάρχουν πολλές διαφορές ως προς την επιλογή ενός γωνιακού καναπέ, έναντι ενός απλού καναπέ. Κάποια όμως χαρακτηριστικά έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Το μέγεθος έχει τον κυρίαρχο ρόλο από πολλές απόψεις, και πάντα σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική του χώρου. Για να καθορίσουμε το μέγεθος, θα πρέπει πρώτα να δούμε το σχήμα και τις διαστάσεις του σαλονιού. Εδώ θέλει ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά εάν πρόκειται να μετακομίσουμε και θέλουμε ο καναπές να μας ακολουθήσει. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να διασφαλίζουμε την άνεση σε όλες τις διαστάσεις και τις πιθανές κινήσεις μηχανισμών.
Ο νόμος του 1/3
Το έχουμε ξανασυναντήσει αυτό και παλιότερα, σε τελείως διαφορετικές συνθήκες και θέμα. Ο κανόνας του 1/3 είναι ένας από τους πλέον αγαπημένους κανόνες στη διακόσμηση και τη διαρρύθμιση, και πράγματι εδώ η εφαρμογή του είναι σωτήρια. Σε έναν χώρο όπως το σαλόνι όπου τα έπιπλα βρίσκονται εκεί τόσο για να του δίνουν τον χαρακτήρα, όσο και να εφαρμόζουν απόλυτα τη λειτουργικότητα, θα πρέπει να καταλαμβάνουν το 1/3 της συνολικής έκτασής του. Τα υπόλοιπα 2/3 ανήκουν πάντα στην πρόσβαση και την κίνηση, σε μη λειτουργικές περιοχές και στη διακόσμηση.
Πώς τοποθετούμε έναν γωνιακό καναπέ;
Υπάρχουν 2 βασικοί τρόποι για να τοποθετήσει κάποιος έναν γωνιακό καναπέ, και η αγωνία για το αν θα ταιριάζει μοιάζει να είναι πάντα στο κόκκινο. Θέμα πρώτο: Αφήστε την αγωνία στην άκρη και ας μιλήσουμε με δεδομένα, και ας ξεκινήσουμε από τα …γλωσσολογικά. Γωνιακός καναπές και ο πρώτος τρόπος είναι το ίδιο του το όνομα: στη γωνία του σαλονιού. Ποιά γωνία όμως; Αυτή που βρίσκεται απέναντι από την πρόσβαση στον χώρο, αυτή που αποτελείται από τους δυο πιο μεγάλους τοίχους, εκείνη που αποτελεί το πιο προβληματικό σημείο του σαλονιού… Σίγουρα θα έχετε καταλάβει για ποιά γωνία του δικού σας σαλονιού μιλάμε. Εκεί λοιπόν είναι η θέση του γωνιακού καναπέ κατά τον πρώτο τρόπο τοποθέτησης, προσφέροντας εξαιρετική άνεση τόσο στην πρόσβαση, όσο στην εύκολη δημιουργία ενός σχηματισμού πι με την προσθήκη ενός μικρότερου καναπέ στην απέναντι θέση.
Ο δεύτερος τρόπος είναι εκείνος που εκμεταλλεύεται τη μία τουλάχιστον πλάτη του καναπέ για να δημιουργήσει ένα πρακτικό όριο σε ενιαίους χώρους. Έχετε ενιαία κουζίνα και σαλόνι; Μήπως σαλο(νο)τραπεζαρία; Ή απλά μήπως έχετε ένα υπερβολικά μεγάλο σαλόνι που μοιάζει επίπεδο και αδιάφορο; Ο γωνιακός καναπές είναι η εξαιρετική ευκαιρία να διαχωρίσετε τις περιοχές, εκμεταλλευόμενοι αυτό που σε κάθε άλλη περίπτωση ίσως να ήταν πρόβλημα -και δεν μιλάμε για οτιδήποτε άλλο πέρα από τη μεγάλη ράχη της μίας πλευράς του καναπέ.
Τρόπος 3,14
Το πι είναι η επιταγή της μόδας και αποτελείται, όπως έχουμε ήδη σημειώσει, από έναν γωνιακό καναπέ και τη συνοδεία κάποιου μικρότερου καναπέ, ή ενός ανάκλιντρου, ή ακόμη και ενός μακρόστενου σκαμπό. Η ανοιχτή πλευρά αυτού του σχηματισμού αποτελεί τόσο το πλέον ευρύχωρο σημείο πρόσβασης, όσο και το οπτικό σημείο εστίασης αυτών που χρησιμοποιούν τον σχηματισμό του καθιστικού, έτσι -όσο κι αν προσωπικά δεν ενθουσιάζομαι με αυτή την ιδέα- εκεί θα μπορούσε να είναι η θέση της τηλεόρασης, ως κέντρο της ψυχαγωγίας.
Μιλώντας όμως για την ανοιχτή πλευρά του σχηματισμού, αυτή δεν θα πρέπει να είναι η μόνη δυνατότητα πρόσβασης. Θυμηθείτε: Συνεχίζουμε να παίζουμε ακόμη με τον κανόνα του 1/3 και η μία ελεύθερη στις 4 πλευρές, προφανώς και δεν μας καλύπτει. Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι η μία ελεύθερη γωνία, μεταξύ του γωνιακού καναπέ και του δεύτερου συστατικού, θα είναι πραγματικά ελεύθερη. Μπορείτε όμως να επιλέξετε να την κλείσετε με ένα μικρό τραπεζάκι, αν από αυτό εξαρτάται η αρμονική συμμετρία του χώρου. Και περνώντας στην αισθητική, δεν χρειάζεται να βρείτε το πανομοιότυπο σχέδιο, χρειάζεται απλώς κάτι που να συμπληρώνει ή να δημιουργεί αντίθεση.
[nitro_product style=”6″ hover_style=”flip-back” transition_effects=”slide-from-right” id=”23515″ extra_class=”Γωνιακός καναπές Lauren”]
Το μόνο αποτέλεσμα που μπορείτε να δημιουργήσετε είναι εκείνο της απόλαυσης, χωρίς τους προβληματισμούς για την επιλογή και την τοποθέτηση. Υπάρχει ίσως μόνο ένας προβληματισμός για τον οποίο -δυστυχώς- δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, και αυτός δεν είναι άλλος από το ποιός θα προλάβει να καθίσει στη γωνία της απόλαυσης.