Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι.
Μικροί χώροι – Μεγάλες δυνατότητες
Istikbal Blog

Έχει συμβεί πολλές φορές να προβληματιζόμαστε για το πώς θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε έναν σχετικά μικρό χώρο με τον ιδανικότερο τρόπο. Το πρόβλημα είναι ότι συνήθως καταλήγουμε με μια λίστα απαραίτητων επίπλων, τα οποία δεν θα μπορούσαν όμως με κανέναν τρόπο να χωρέσουν. Κι ακριβώς αυτό είναι το σημείο στο οποίο ξεκινάει η γκρίνια, η οποία μετατρέπεται σταδιακά σε αναβλητικότητα για την εκτέλεση του δύσκολου αυτού σχεδίου, καθώς πάντα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκλείουμε επιλογές από μια ολοκληρωμένη λίστα. Γι’ αυτό ας δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τους μικρούς χώρους με τη μεγαλύτερη δυνατή ευκολία, μέσα από απλές κατευθυντήριες γραμμές.
Λειτουργικότητα Vs Πλήθος
Ξεκινάμε από λογική διαπίστωση, η οποία μάλλον δεν μπορεί να διαχειριστεί με άλλον τρόπο: Ένας μικρός χώρος δεν είναι φτιαγμένος για πολλά έπιπλά. Ακόμη κι αν νομίζουμε ότι με κάποιον τρόπο θα μπορέσουν όλες οι επιλογές μας να χωρέσουν σε ένα μικρό δωμάτιο, το υπερβολικό πλήθος τους σίγουρα δεν θα διαμορφώσει έναν ζεστό χώρο, αλλά μάλλον μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, η οποία επιδρά ακόμη και στο κομμάτι της ψυχολογίας μας.
Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα είναι η επιλογή λιγότερων επίπλων με επαυξημένη λειτουργικότητα. Τί σημαίνει όμως αυτό; Είναι απλό: Επιλέξτε έναν τριθέσιο καναπέ, για το σημείο με την μεγαλύτερη άνεση χώρου, αντί για έναν μικρότερο και μία πολυθρόνα. Επιπλέον, ένας καναπές με αποθηκευτικό χώρο, ή ένας καναπές που γίνεται κρεβάτι, ή ένας καναπές και με αποθηκευτικό χώρο και με τη δυνατότητα να γίνεται κρεβάτι, είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη θέση ενός απλού και ογκώδους τυπικού καναπέ. Ακόμη, ο κρυφός αποθηκευτικός χώρος μπορεί να σας λύσει τα χέρια, απομακρύνοντας όλα εκείνα τα αναγκαία και απαραίτητα αντικείμενα από τις εκτεθειμένες επιφάνειες. Καθώς το θέμα με τις εκτεθειμένες επιφάνειες είναι πως όσο πιο γεμάτες είναι με αντικείμενα σε έναν μικρό χώρο, τόσο πιο ασφυκτικά γεμάτο δείχνουν τον ίδιο τον χώρο.
Η μαγεία βρίσκεται στις εσοχές και τις εξοχές
Πολλές φορές αυτό που μας εμποδίζει από το να διαμορφώσουμε σωστά έναν μικρό χώρο (παράλληλα με το μικρό του μέγεθος, προφανώς) είναι και η ίδια η διάταξή του. Κολόνες, εσοχές και γωνίες μπορεί να βρίσκονται σε δύσκολα σημεία και να αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους εφιάλτες στην τοποθέτηση των επίπλων. Υπάρχει όμως ένας τρόπος ο οποίος θα μας επιτρέψει να μετατρέψουμε αυτό τον πραγματικό εφιάλτη σε λειτουργική μαγεία, και αυτός δεν είναι άλλος από το να εκμεταλλευτούμε σωστά όλα τα σημεία αυτά δημιουργώντας από τη μία γωνιές διακόσμησης (με αποθηκευτικούς χώρους) με εσωτερικές ραφιέρες ή ράφια, και από την άλλη ένα πιο παραλληλόγραμμο σχέδιο του χώρου. Εδώ θα ήταν μια ιδανική περίπτωση αν ασχολείστε με ιδιοκατασκευές. Ποιά καλύτερη αφορμή για να αποθεώσετε το DIY, δημιουργώντας τη δική σας ραφιέρα στα μέτρα της μέχρι τότε ενοχλητικής εσοχής. Αν όχι, υπάρχουν εξαιρετικές προτάσεις στις συνθέσεις και στα σετ επίπλων, εξασφαλίζοντας την αισθητική συνοχή και την αρτιότητα.
Εκμεταλλευτείτε το ύψος
Οριζόντιες επιφάνειες, οι οποίες διαθέτουν βάθος, καλώς ή κακώς θα καταλάβουν αρκετά μεγάλο χώρο σε ένα μικρό δωμάτιο. Είτε πρόκειται για γραφείο, είτε για τραπέζι με τη μία πλευρά κολλημένη στον τοίχο, είτε ακόμη και για κάποιο έπιπλο τηλεόρασης, η ελεύθερη κάθετη πλευρά πάνω από το έπιπλο αυτό είναι ένα σημείο το οποίο θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε με κάθε τρόπο. Και ποιός ο καλύτερος τρόπος από τη δημιουργία ενός αποθηκευτικού χώρου. Ένα καλαίσθητο ντουλάπι, ή μία σειρά από ράφια, θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά αυτή και με το παραπάνω. Και άλλωστε, όχι μόνο ταιριάζουν, αλλά δημιουργούν και ένα εξαιρετικό αισθητικό σύνολο το οποίο θα μπορέσει να σπάσει την επίπεδη μονοτονία, δημιουργώντας μία ασφαλή διαφοροποίηση βάθους. Παίξτε με τις αναλογίες του χώρου.
Μικρά αντικείμενα – μεγάλοι μπελάδες
Είναι πολύ γλυκό ένα μικρό διακοσμητικό αντικείμενο, τί γίνεται όμως αν “φέρει και τους φίλους του μαζί”; Συνήθως μας πιάνει μια τρέλα με τα μικρά διακοσμητικά αντικείμενα και γεμίζουμε κάθε πιθανή ελεύθερη οριζόντια επιφάνεια με μια στρατιά από αυτά. Το αποτέλεσμα είναι μάλλον ακριβώς το αντίθετο από το επιθυμητό, σε έναν μικρό χώρο. Τίποτα δεν μπορεί να ξεχωρίσει και όλα μαζί καταλαμβάνουν πολύτιμες επιφάνειες που θα μπορούσαν να δώσουν όλον εκείνο τον απαιτούμενο “αέρα” στην εμφάνιση και την αίσθηση του χώρου.
Παράπλευρη ενίσχυση
Και μιλώντας για αίσθηση, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να δώσουμε την αίσθηση του βάθους σε έναν μικρό χώρο είναι να παίξουμε με τα χρώματα. Διατηρήστε το λευκό που δίνει την απροσδιόριστη εκείνη αίσθηση που δεν εξαναγκάζει το μάτι να οριοθετήσει μηχανικά τον χώρο, ενώ παράλληλα επιλέξτε έναν τοίχο και δώστε του χρώμα με μια ζεστή απόχρωση. Αυτή η κίνηση, σπάζοντας τη μονοτονία, μπορεί να σας βοηθήσει να προσθέσετε βάθος οπτικά στον χώρο σας και να απομακρυνθείτε από τη μονότονη χρωματικά πεζότητα. Όπως όμως και να έχει, το καλύτερο θερμό χρώμα είναι φυσικής προέλευσης, γι’ αυτό σε καμμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εμποδίσετε το φως να μπαίνει από τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες. Ακόμη και κάποιο μικρό έπιπλο που βρίσκεται μπροστά, θα μπορούσε να διαταράξει αυτή τη φυσική μαγεία.
Με πιο απλά λόγια, αυτό που μετράει στη διαρρύθμιση ενός μικρού χώρου, αυτό που έχει πραγματική σημασία, είναι να κάνουμε τη σωστή επιλογή σε μικρό αριθμό λειτουργικών επίπλων, τα οποία διαθέτουν -κυρίως κρυφό- αποθηκευτικό χώρο. Εκεί ακριβώς βρίσκεται το κλειδί στο να μπορούμε να διαχειριστούμε όλα τα απαραίτητα αντικείμενά μας, έχοντάς τα πάντα εύκαιρα και τακτοποιημένα, αλλά έξω από το οπτικό πεδίο που θα μπορούσε να βαρύνει και θα δώσει την αίσθηση ενός πνιγμένου χώρου.
[nitro_product style=”6″ hover_style=”flip-back” transition_effects=”slide-from-right” id=”29907″ extra_class=”Τριθέσιος Καναπές Κρεβάτι Fantasy”]
[nitro_product style=”6″ hover_style=”flip-back” transition_effects=”slide-from-right” id=”26143″ extra_class=”Τριθέσιος Καναπές Κρεβάτι Stella”]
[nitro_product style=”6″ hover_style=”flip-back” transition_effects=”slide-from-right” id=”24312″ extra_class=”Πολυθρόνα – Κρεβάτι Kolin”]