▲ TOP

Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι.

Istikbal Blog Blog Blog Καμένα λίπη: Οδηγός αντιμετώπισης

Καμένα λίπη: Οδηγός αντιμετώπισης

Istikbal Blog

Μαγειρεύοντας (ίσως και υπερβολικά περισσότερο από το συνηθισμένο) τις μέρες των γιορτών, βρισκόμαστε συνήθως απέναντι από ένα δύσκολο αντίπαλο: τα καμένα λίπη! Αυτό το βάσανο που «αγαπάει» τόσο πολύ την επιφάνεια των μαγειρικών σκευών μας και δεν λέει να την αποχωριστεί με όσο μούλιασμα, τρίψιμο ή …βασάνισμα στο πλυντήριο πιάτων.

Είναι ίσως ένας από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους στο «μετά», όταν έρχεται η ώρα να τακτοποιήσουμε το χάος της κουζίνας και να καθαρίσουμε ό,τι μας έχει μείνει μετά από τη μαγειρική μας δημιουργία. Υπάρχουν όμως δύο κατηγορίες σκευών που μας προβληματίζουν ιδιαίτερα: Η light εκδοχή, που είναι τα συμβατικά μαγειρικά σκεύη, και η δύσκολη, τα πυρέξ.

Και στις δύο περιπτώσεις η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι σχεδόν η ίδια. Τουλάχιστον στη φιλοσοφία της και στα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Όλα κρίνονται από το πόσο αργά ή γρήγορα θα το αντιμετωπίσουμε.

Βήμα πρώτο

Το πρώτο βήμα συνήθως ακολουθεί τον πανικό της πρώτης φοράς που βρεθήκαμε αντιμέτωποι και αντιμέτωπες με καμένα λίπη στα σκεύη μας, ή τη μετέπειτα συνειδητοποίηση ότι έχουμε και αυτή την «εκκρεμότητα» στη λίστα με τις υποχρεώσεις μας. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο συστατικό που δεν βοηθάει είναι ο πανικός. Τα καμένα λίπη είναι ένας από τους πιο επίμονους λεκέδες στις μεταλλικές ή -πόσω μάλλον- γυάλινες επιφάνειες των σκευών μας. Έτσι λοιπόν, ειδικά αν πρόκειται για κατσαρόλα, τηγάνι, ή άλλο μεταλλικό σκεύος, ή πρώτη μας κίνηση, όσο ακόμη είναι ζεστό και αυτό και το μάτι της κουζίνα, είναι να προσθέσουμε νερό και υγρό πιάτων, αφήνοντας το να κάνει τη δουλειά του μέχρι το σκεύος μας να κρυώσει.

Σημαντικό: Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και στην περίπτωση που έχουμε «ξεχαστεί» και δεν δράσαμε αμέσως. Με τη μόνη διαφορά ότι προσθέτουμε νερό και υγρό πιάτων και το βάζουμε να ζεσταθεί μέχρι να πλησιάζει το σημείο βρασμού, και πάλι το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε κάθε περίπτωση, ο απορροφητήρας μας καλό θα ήταν να παραμείνει αναμμένος για να απορροφά τη μυρωδιά και τους υδρατμούς από το σαπουνόνερο.

Βήμα δεύτερο

Πλένουμε το σκεύος μας κανονικά. Όπως θα το κάναμε και σε κάθε άλλη περίπτωση, αλλά δεν απελπιζόμαστε για τα υπολείμματα καμένου λίπους που επιμένουν. Εάν πράγματι «την βγάλαμε καθαρή» και όλα τα λίπη έχουν εξαφανιστεί, τότε πλένουμε ακόμη μία φορά και τελειώσαμε εδώ. Σε κάθε άλλη περίπτωση, όπως το σκεύος μας είναι ακόμη υγρό, προσθέτουμε στα σημεία του προβλήματος, μαγειρική σόδα και το αφήνουμε τουλάχιστον για 15 λεπτά. Έπειτα, στην περίπτωση του πυρίμαχου σκεύους (και γενικότερα του μη μεταλλικού και χωρίς επίστρωση σκεύους) χρησιμοποιούμε την τραχιά επιφάνεια του σφουγγαριού. Επαναλαμβάνουμε όλη τη διαδικασία, όσο χρειαστεί. Στα μεταλλικά σκεύη, απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουμε οτιδήποτε μεταλλικό ή αιχμηρό. Η απαλή πλευρά του σφουγγαριού είναι το πλέον ενδεδειγμένο «όπλο» μας, αλλά αν χρειαστούμε κάτι πιο «δυνατό», τότε μπορούμε να επιστρατεύσουμε -με ιδιαίτερη όμως προσοχή- την ξύλινη κουτάλα μας.

 

Βήμα τρίτο

Εάν έχουμε πλυντήριο πιάτων, όσο καθαρά κι αν μοιάζουν τα σκεύη μας, τα προσθέτουμε για μια κανονική ολοκληρωμένη πλύση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξέρουμε πως το σκεύος μας δεν φαίνεται μόνο, αλλά είναι και πραγματικά καθαρό. Στην περίπτωση που τα χέρια μας είναι η μόνη λύση πλυσίματος, τότε φροντίζουμε για μία ακόμη φορά να πλύνουμε το σκεύος μας, ώστε να βεβαιωθούμε ότι όλα έγιναν καλά.

 

Τρικ που δεν δουλεύουν

Διαβάζουμε πολλές φορές σε blog συμβουλών ότι στην επιφάνεια με το καμένος λίπος θα πρέπει να βάλουμε υγρό πιάτων στο στεγνό σκεύος και από πάνω μαγειρική σόδα. Η ιδέα αυτή είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά κάτι δεν πάει κατά στην εκτέλεση, καθώς η μαγειρική σόδα δεν «φτάνει» ποτέ στον στόχο της, σε αντίθεση με το αν μεσολαβεί απλά σαπουνόνερο και όχι αδιάλυτο υγρό πιάτων.

Το ξίδι! Το αγαπημένο μας ξίδι! Έχει τη δυνατότητα να διαλύει τα λίπη. Αλλά δεν μπορεί να εισχωρήσει τόσο αποτελεσματικά κάτω από την επιφάνεια του καμένου λίπους. Ίσως σε καλά μουλιασμένο σκεύος, ή με λίγο νερό και βράσιμο. Και πάλι «ίσως».

Αλουμινόχαρτα, λαδόκολλες και λοιπά στεγνά τρικ. Δεν δουλεύουν. Ας το πάρουμε απόφαση. Για να δουλέψουν απαιτούν πολύ περισσότερο κόπο, και ίσως, στην τελική, να μην είναι και αυτά τα ίδια που θα κάνουν τη δουλειά.

Ετοιμάζοντας το γιορτινό τραπέζι Previous post
Οδηγός Διακόσμησης: 4 κλειδιά που διαμορφώνουν έναν χώρο Next post

Αναζήτηση

Προϊόντα

Κατηγορίες προϊόντων

Social

Istikbal
Προϊόντα
Istikbal
Με την ποιότητα, την τεχνογνωσία και την υπογραφή Istikbal._
© 2024 · Istikbal Kimerland · All rights reserved · Design by Artware